NOS NieuwsAangepast

Kazerne Doorn definitief niet naar Vlissingen, gaat naar Nieuw Milligen

De marinierskazerne in Doorn verhuist niet naar Vlissingen. Het kabinet heeft er definitief voor gekozen om de kazerne naar Nieuw Milligen bij Apeldoorn te verplaatsen, bevestigen ingewijden in Den Haag na berichtgeving in De Telegraaf.

Het kabinet vreest bij een verhuizing naar Zeeland een leegloop bij het Korps Mariniers. Veel mariniers willen dichter bij huis blijven. Ook de angst voor financiële en andere tegenvallers speelt een rol bij de keuze voor de vestigingsplaats.

Het ministerie van Defensie stelde onlangs aan de ministerraad voor om het besluit uit 2012 voor de bouw in Vlissingen terug te draaien. Staatssecretaris Visser bleef benadrukken dat er nog geen besluit was genomen, maar dat zij persoonlijk grote aarzelingen had over Zeeland. Nu is de knoop dus doorgehakt.

Woede in Zeeland

De gang van zaken leidde tot woede in Zeeland, waar de afgelopen jaren investeringen zijn gedaan voor de komst van de mariniers. De provincie eist nu compensatie. Eerder noemde de Zeeuwse afdeling van regeringspartij D66 een bedrag van 2 miljard euro. CDA-vicepremier De Jonge, die zelf uit Zeeland komt, noemde dat "onrealistisch".

De burgemeester van Vlissingen en de commissaris van de koning in Zeeland zeiden deze week nog dat ze zich niet bij het besluit zullen neerleggen. Volgens hen is er tot op de laatste dag nog overleg over bouwvergunningen geweest.

Leegloop Korps Mariniers

De kazerne in Doorn, waar 1800 mariniers zijn ondergebracht, is sterk verouderd, en er is geen ruimte voor uitbreiding. In augustus werd nog besloten om de keuken te sluiten wegens achterstallig onderhoud.

De voorgenomen verhuizing naar Vlissingen was al vier keer uitgesteld. Veel mariniers zagen het niet zitten om met hun gezin in Zeeland te gaan wonen. Dat was een van de redenen voor de leegloop bij het Korps Mariniers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl