NOS NieuwsAangepast

Mariniers van Doorn naar Vlissingen

De marinierskazerne in Doorn gaat dicht en er komt een nieuwe kazerne in Vlissingen. Dat schrijft minister Hillen aan de Tweede Kamer. In Doorn werken nu zo'n 1900 mensen en de personeelsomvang van de kazerne in Vlissingen wordt ongeveer net zo groot.

Volgens Hillen voldoet de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn niet meer aan de eisen. Defensie kampt er met ruimtegebrek en achterstallig onderhoud en het tekort aan ruimte is niet met nieuwbouw op te lossen, vindt de minister.

Hij schrijft aan de Kamer dat hij verschillende locaties in Nederland heeft bestudeerd en dat Vlissingen de beste plaats is om een nieuwe marinierskazerne te bouwen. Hij gaat nu met de provincie Zeeland overleggen over het beschikbaar stellen van grond.

'Een ramp'

De nieuwe kazerne moet plaats bieden aan twee mariniersbataljons, delen van het gevechtssteunbataljon en het amfibisch logistiek bataljon.

Voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waar Doorn deel van uitmaakt, is de verhuizing "een sociale en economische ramp". De kazerne in Doorn is de grootste werkgever van de gemeente en dat levert het stadshuis miljoenen euro's per jaar op.

Goedkoper

Wethouder Pamboer wil dat kazerne wordt gerenoveerd. Volgens hem is dat veel goedkoper dan de kazerne verplaatsen.

Hij zegt dat alle kritiek van de minister is weerlegd. "We zijn toekomstbestendig, we hebben voldoende ruimte en we zijn qua investering honderd miljoen goedkoper dan Vlissingen." Pamboer kan zich niet voorstellen de Tweede Kamer akkoord gaat met het plan om de kazerne te verplaatsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl