NOS Nieuws

Australische jeugd bespot premier op sociale media na vakantie Hawaï

Australische tieners steken op social media de draak met premier Scott Morrison na zijn afwezigheid tijdens de verwoestende bosbranden in het land. Op de populaire muziekapp Tiktok zijn onder de hashtag #scomo al ruim 1,2 miljoen video's geplaatst.

Ook via Twitter en Facebook worden verschillende memes verspreid. In de video's komen teksten naar voren als: "We Didn't Start the Fire", van Billy Joel en "You never see me again", uit het nummer Cry for You van September.

Jonge Australiërs demonstreerden vorige week ook al tegen de afwezigheid van Morisson. Tientallen jongeren kampeerden toen voor de deur van zijn residentie om te eisen dat hij zou terugkeren van zijn vakantie op Hawaï.

Morrison erkende de ongelukkige timing van zijn vakantietrip en bood zijn excuses aan. Hij kwam na vijf dagen vakantie een dag eerder terug. "Met de wijsheid van nu had ik een andere beslissing genomen", zei hij. "Maar als je je kinderen iets belooft, dan wil je je daaraan houden. Ik weet zeker dat mensen dat begrijpen."

De kritiek zwol aan toen bekend werd dat er hitterecords werden gebroken. Dinsdag werd de warmste dag ooit gemeten met een gemiddelde temperatuur van 40,9 graden Celsius. Een dag later werd het record weer gebroken met 41,9 graden.

Morisson ligt al langer onder vuur bij de Australische jeugd. Jongeren vinden dat hij te weinig actie onderneemt tegen klimaatverandering.

Het leven in het zuidoosten van Australië is verlamd, zeggen de autoriteiten, door de immense branden die maar aanhouden. Afgelopen weekend brandden er 180 huizen af en viel er een dode. In totaal zijn er nu zes doden gevallen, bijna 4 miljoen hectare ging in vlammen op.

Er woeden in New South Wales meer dan 100 branden tegelijk:

Gemeenschappen geïsoleerd door bosbranden Australië: 'Het is afschuwelijk'

Weerkundigen zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat er de komende twee maanden een eind komt aan de droogte. Het wordt de komende dagen wel iets koeler in Australië, maar verwacht wordt dat de temperaturen later deze week weer zullen oplopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl