Brandweerlieden proberen een huis te beschermen in Tahmoor, dat ten zuidwesten van Sydney ligt
NOS NieuwsAangepast

Noodtoestand in deel Australië wegens extreme hitte en talrijke bosbranden

In de Australische deelstaat New South Wales, waar onder meer Sydney in ligt, is opnieuw de noodtoestand afgekondigd. Meer dan honderd bosbranden richten grote schade aan in het gebied.

Er zijn zo'n 2500 brandweerlieden actief om de branden te bestrijden, maar het blussen van het vuur is bijna ondoenlijk:

Noodtoestand in Australische deelstaat New South Wales vanwege bosbranden

Vandaag hebben opnieuw grote delen in de regio last van een dikke rook. Volgens premier van de deelstaat Gladys Berejiklian is de onvoorspelbaarheid van de situatie het grootste probleem. "De komende dagen wordt er opnieuw harde wind verwacht. In combinatie met de extreem hoge temperaturen is dat erg zorgelijk."

Vorige maand werd in New South Wales ook al de noodtoestand uitgeroepen. Dit keer duurt die zeker zeven dagen en zal daardoor ook tijdens de kerstdagen van kracht zijn. "We willen dat iedereen samen is met zijn gezin, van de tijd geniet en veilig is, maar houd er rekening mee dat de noodtoestand voor extra omleidingen en extra wegafsluitingen kan zorgen."

Niet alleen mensen hebben last van de hitte, ook dieren hebben het zwaar:

Hoogste gemiddelde temperatuur ooit gemeten in Australië: 40,9 graden

Dinsdag werd in Australië de warmste dag ooit gemeten. De gemiddelde temperatuur liep toen op tot 40,9 graden Celsius. Een dag later werd dat record alweer verbroken met 41,9 graden. De verwachting is overigens dat de komende maanden warmer en droger dan gemiddeld worden voor grote delen van het land.

De hoogste plaatselijke temperatuur die in Australië ooit is gemeten, is 50,7 graden. Dat was in januari 1960 in Oodnadatta, een nederzetting in de woestijn in South Australia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl