Duizenden schuilen voor enorme branden in Australië: 'Te laat om te vluchten'
Duizenden mensen schuilen voor de enorme bosbranden die woeden aan de oostkust in Australië. Autoriteiten waarschuwden eerder dat het te laat is om te vluchten. Voor de stad Sydney en gebieden in de buurt vreest de brandweer voor een 'catastrofale' vuurzee.
Van de negentig branden in de staat New South Wales zijn er vijftig nog niet onder controle. Autoriteiten zijn bang dat het vuur snel verspreidt waardoor mensenlevens in gevaar komen. "Het wordt in de loop van de dag alleen maar erger, omdat de weersomstandigheden verder verslechten", zei een woordvoerder van de brandweer tegen journalisten in Australië.
Met de zomer in zicht moeten mensen zich op het ergste voorbereiden:
"Het is ongelooflijk droog en erg warm", zegt NOS-correspondent Eva Gabeler in het NOS Radio 1 Journaal. In Sydney is het zo'n 37 graden en de luchtkwaliteit is volgens Gabeler "belabberd". Dat komt onder meer omdat de stad is gehuld in rook.
Noodtoestand
De vlammenzee is een van de heftigste die het land ooit teisterde. In de staten Queensland en New South Wales is voor een week lang de noodtoestand uitgeroepen. Als gevolg van de vuurzee zijn inmiddels drie mensen overleden. Meer dan 150 huizen zijn verwoest en honderden scholen zijn gesloten.
In Australië woedt een discussie over de rol die klimaatverandering speelt bij de bosbranden. Het is al drie jaar droog in delen van het land waar de branden woeden. Het land kampt elke zomer met grote branden, maar dit jaar is het erger dan anders. Sommige meteorologen zijn ervan overtuigd dat de oorzaak indirect bij klimaatverandering ligt.
Het vuur heeft de aandacht van burgers op het klimaatbeleid van de regering verscherpt. "Er is nu een protest gaande in Sydney van mensen die hun huis hebben zien afbranden. Zij eisen dat de overheid wat gaat doen aan de onderliggende oorzaak van de bosbranden", zegt Gabeler.
De Australische regering liet weten dat het nu niet de tijd is om te debatteren over klimaatverandering.