Premier Morrison laat zich informeren door de korpschef in Sydney
NOS Nieuws

Australische premier nogmaals door het stof bij bezoek aan brandweer

De bekritiseerde Australische premier Morrison heeft het hoofdkwartier van de brandweer bezocht in Sydney, dat in het gebied ligt dat zwaar is getroffen door bosbranden. Hij deed dat kort nadat hij was geland uit Hawaï, waar hij op vakantie was.

Morrison maakte nogmaals excuses voor de ongelukkige timing van zijn vakantietrip. "Met de wijsheid van nu had ik een andere beslissing genomen", zei hij. "Maar als je je kinderen iets belooft, dan wil je je daaraan houden. Ik weet zeker dat mensen dat begrijpen."

Wind

Het besluit van de premier om zijn vakantie af te breken kwam na de dood van twee vrijwillige brandweerlieden, donderdagavond. Sindsdien is de situatie in het zuidoosten van Australië steeds nijpender geworden.

Alleen al in de deelstaat New South Wales woeden ongeveer honderd branden. In totaal zijn zeker negen mensen om het leven gekomen. Er zijn berichten dat het dorpje Balmoral in zijn geheel is verwoest.

Ook zijn steeds meer plaatsen afgesneden:

Gemeenschappen geïsoleerd door bosbranden Australië: 'Het is afschuwelijk'

De verwachting is wel dat de omstandigheden om de branden te blussen de komende dagen verbeteren. Zo neemt de wind af. Daartegenover staat dat de komende weken nauwelijks regen wordt verwacht.

Het is een ongeloofwaardige suggestie om een direct verband te leggen tussen klimaatverandering en deze branden.

Premier Morrison van Australië

Morrison ging bij de brandweer in Sydney ook in op de kritiek dat zijn regering te weinig doet aan klimaatverandering. Critici leggen een verband met het feit dat de branden zich dit jaar vroeg in het seizoen voordoen.

De premier sprak zo'n link tegen. "Natuurlijk is het zo dat klimaatverandering leidt tot andere weerpatronen", zei hij. "Maar het is een ongeloofwaardige suggestie om een direct verband te leggen met deze branden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl