De uitvaartplechtigheid van de omgekomen Ivana Smit
NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar dood model Ivana Smit heropend, 'eindelijk recht'

Het onderzoek naar het overlijden van het Nederlandse model Ivana Smit in Maleisië wordt heropend. Het 18-jarige model is volgens het gerechtshof overleden door handelen van derden, schrijft de advocaat van de nabestaanden van Smit, Sébas Diekstra, op Twitter. Het gerechtshof heeft het hoger beroep gegrond verklaard.

"De familie is opgelucht dat er eindelijk recht wordt gedaan aan Ivana", laat Diekstra weten in een eerste reactie.

De Nederlandse ambassadeur in Maleisië twittert: "Dit betekent veel voor haar familie in de zoektocht naar waarheid en gerechtigheid. Ambassade blijft nauw betrokken."

Ivana Smit viel op 7 december 2017 van de twintigste verdieping van een woontoren in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Ze verbleef daar bij een Amerikaans echtpaar, met wie ze naar een club was geweest. Daar hadden ze samen veel alcohol gedronken en drugs gebruikt.

Het flatgebouw waar Smit om het leven kwam

Meteen gingen de autoriteiten ervan uit dat Smits dood een ongeluk was, maar de nabestaanden betwijfelden dat. Zij denken dat Smit al dood was toen ze van de toren viel en vermoeden dat het Amerikaanse stel meer weet.

De man en vrouw zeggen dat ze niet weten wat er is gebeurd met Smit. Pas toen de politie aanbelde voor het onderzoek hoorde ze naar eigen zeggen van haar dood.

De ouders zetten een crowdfundingactie op touw om een Britse privédetective in te schakelen. "Het is duidelijk geen tragisch ongeval" concludeerde de detective. Hij twittert vandaag dat het hoger beroep de enige juiste beslissing is van de rechtbank.

Nederlandse patholoog

De familie van Smit had ook de Nederlandse patholoog Frank van de Goot ingeschakeld. Die stelde dat het model letsel had dat niet alleen te verklaren is door de val van het balkon. Volgens hem was de vrouw mogelijk al voor de val overleden, mogelijk door een misdrijf.

Een Maleisische patholoog sloot dat in eerste instantie uit, maar kwam daar later schoorvoetend van terug. Ze zei dat haar eerste verklaring haar mening was, en trok die in.

De rechtbank had in maart geoordeeld dat Smits dood een ongeluk was. Tegen die uitspraak was de familie in beroep gegaan.

De 18-jarige Smit heeft een groot deel van haar leven in Maleisië doorgebracht. Ze groeide op bij haar grootouders in de noordwestelijke staat Penang.

Na haar dood werd haar lichaam overgebracht naar Nederland. Bij haar uitvaart in Roermond waren zo'n 400 mensen aanwezig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl