NOS Nieuws

Wekdienst 22/11: IS-vrouwen voorgeleid en voetballers protesteren tegen racisme

Goedemorgen! De twee IS-vrouwen die dinsdag door Turkije werden uitgezet, worden in Rotterdam voorgeleid voor de rechter-commissaris. En profvoetballers leggen wedstrijden een minuut stil om te protesteren tegen racisme in stadions.

Eerst valt er lokaal een spat regen. In de middag is het droog en schijnt soms even de zon. Het wordt 7 tot 10 graden. In het weekeinde is het meest droog, met vooral zondag wat zon. Na het weekeinde gaat het vaker regenen.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De IS-vrouwen Xaviera S. en Fatimah H., die dinsdag door Turkije werden uitgezet, worden in de Rotterdamse rechtbank voorgeleid aan de rechter-commissaris.
  • Ook in de Rotterdamse rechtbank maakt het OM naar verwachting de strafeis bekend tegen Rahiied A. De verpleger in opleiding wordt ervan verdacht dat hij ouderen in verzorgingshuizen heeft gedood met insuline-injecties.
  • Het Gerechtshof Den Haag behandelt het hoger beroep van de staat tegen het vonnis van de Haagse rechtbank over de IS-kinderen, dat Nederland zich moet inspannen om 56 IS-kinderen op te halen uit Syrië.
  • Vanavond en dit weekend worden wedstrijden in het betaald voetbal een minuut stilgelegd om te protesteren tegen racisme in stadions.

Wat heb je gemist?

De Nederlandse politie heeft een van de grootste drugssmokkelnetwerken naar Australië ooit ontmanteld. Er zijn elf mensen aangehouden en ongeveer 850 kilo mdma-poeder en 550 liter mdma-olie werd in beslag genomen, volgens de Australian Federal Police goed voor meer dan 15 miljoen xtc-pillen.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Er komt ruim een half miljard euro beschikbaar voor de verbreding van de A7 en A8 tussen Amsterdam en Hoorn. Ook wordt openbaar vervoer verbeterd en komen er nieuwe huizen. Het kabinet en regio's trekken samen honderden miljoenen euro's uit. Vanwege de stikstof is er een strenger vergunningenbeleid.
  • In zeker twee kerken in Nicaragua zijn moeders van demonstranten in hongerstaking gegaan. Zo willen ze afdwingen dat hun kinderen, die werden opgepakt bij protesten tegen president Ortega, worden vrijgelaten.
  • In de Verenigde Staten zijn in een week tijd vijf mensen overleden door het roken van e-sigaretten. Volgens de Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC zijn er in totaal 2290 gevallen bekend van mensen die op dit moment ziek zijn door vapen.

En dan nog even dit:

Tussen het noorden van Nederland en de Randstad gaan vanaf 2023 snellere treinen rijden. Maar omdat het grootste deel van het spoor niet geschikt is voor snelheden rond de 200 kilometer per uur, kunnen de treinen maar 140 of zelfs 120 kilometer per uur rijden. De reistijdwinst wordt daardoor maar enkele minuten. De NS hoopt met de stap bij de politiek investeringen in het spoor los te weken.

De nieuwe intercity van de NS

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl