In beslag genomen grondstoffen voor xtc
NOS Nieuws

Groot drugssmokkelnetwerk naar Australië ontmanteld

  • Eva Gabeler

    correspondent Australië

  • Eva Gabeler

    correspondent Australië

De Nederlandse politie heeft een van de grootste drugssmokkelnetwerken naar Australië ooit ontmanteld. Het onderzoek heeft bijna een jaar geduurd en is het begin van een langdurige samenwerking tussen de Nederlandse en Australische politie.

Het overgrote deel van de synthetische drugs in Australië is afkomstig uit Nederland. Ons land is de grootste exporteur van synthetische drugs ter wereld en in Australië zijn de winsten groot: een xtc-pil wordt daar verkocht voor bijna 20 euro, terwijl de productiekosten in Nederland rond de 10 cent liggen.

Tijdens 'operatie Panazonium' nam de politie ongeveer 850 kilo mdma-poeder en 550 liter mdma-olie in beslag. Die hoeveelheden zijn goed voor meer dan 15 miljoen xtc-pillen, volgens de Australian Federal Police (AFP). Invallen vonden plaats in onder andere Raamsdonksveer, Bergen op Zoom en Hoogeloon.

Mogelijk levenslang

Elf mensen zijn aangehouden. Onder hen zijn de twee criminele kopstukken Paulus B. (58) en zijn dochter Petronella B. (37). De in Sydney aangehouden vrouwelijke hoofdverdachte wacht in Australië mogelijk een levenslange gevangenisstraf.

"Dit criminele netwerk was verantwoordelijk voor de jaarlijkse productie van tienduizenden kilo's drugs met een omzet van honderden miljoenen euro's", zegt Andy Kraag, hoofd van de landelijke recherche in Nederland, vanuit Australië.

De politie heeft beelden van de operatie gedeeld:

Groot drugssmokkelnetwerk ontmanteld

De operatie is onderdeel van een nieuwe aanpak van de politie om de drugssmokkel van Nederland naar Australië te bestrijden. Het doel van de politie is om één van de belangrijkste afzetmarkten van Nederlandse synthetische drugs te verstoren. De landen delen meer informatie met elkaar om een completer beeld te krijgen van de smokkellijnen en de belangrijkste criminele netwerken.

Tot op heden bestond de samenwerking uit medewerking bij rechtshulpverzoeken. Bij dergelijke verzoeken assisteren landen elkaar bij strafrechtelijke onderzoeken. Maar die constructie alleen is niet voldoende om de smokkel van drugs naar Australië effectief te bestrijden, zegt de politie.

"We gaan nu van tevoren informatie met elkaar delen, over bijvoorbeeld sleutelfiguren, mogelijke smokkelroutes, handlangers en geldstromen", zegt Kraag. "Tot op heden zagen we alleen wat er in Nederland gebeurde en vice versa in Australië. Dat is te beperkt. Nu brengen we de informatie bij elkaar zodat we het hele plaatje zien."

Het opsporen van dergelijke internationale netwerken is ingewikkeld, vertelt Kraag. "Deze criminelen zijn inventief en werken ook buiten de landsgrenzen. Ze hebben netwerken over de hele wereld, waardoor wij moeten samenwerken met landen zoals Australië."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl