Marokkaanse politie druk met onderschepping Nederlandse xtc-pil
Willemijn de Koning
correspondent Marokko
Willemijn de Koning
correspondent Marokko
In Marokko wordt de Nederlandse xtc-pil steeds populairder. De politie daar nam vorig jaar al dubbel zoveel pillen in beslag als het jaar daarvoor.
De meerderheid van de drugs komt uit Nederland, een kleine minderheid uit België. Bijna allemaal zijn de handelaren van Marokkaanse afkomst. "Soms zien onze scanners de xtc in voertuigen, verstopt tussen andere goederen. Andere keren zien onze agenten verdacht gedrag bij bepaalde figuren die de grens oversteken waarna we hun lading controleren", aldus Abderrahman Habib, hoofd van drugsbestrijding bij de nationale veiligheidsdienst.
"We arresteren ze ook weleens voordat ze aan de grens komen, omdat we informatie verzamelen over hun praktijken." Daarmee doelt hij waarschijnlijk op het onderscheppen van communicatie via telefonie en online.
In 2013 nam de nationale veiligheidsdienst, bekend onder de naam DGSN, voor het eerst een groot aantal xtc-pillen in beslag: 13.000. Vorig jaar nam de DGSN meer dan een miljoen pillen in beslag.
Goedkoop en geheim
Toch komen er nog veel in het land terecht. "Sinds drie jaar zie ik dat jongeren veel xtc gebruiken", zegt een bezoeker van dancefeesten, uit Marrakech, die anoniem wil blijven. "Want het is goedkoper dan alcohol. En je ruikt het niet. Dus als je politie tegenkomt of je moet daarna naar je familie, merken ze het niet."
Ze gebruiken het thuis of op feestjes, zegt de man. "En die feestjes worden steeds populairder. Vooral technofeestjes." Met festivals zoals Oasis en Atlas is de techno-industrie in Marokko de laatste drie tot vier jaar geëxplodeerd. "Maar ook op school gebruiken kinderen het, want het maakt je actief. Ook dealers zijn jong, vaak onder de 25", vertelt Amine uit Rabat.
Dankzij het internet wordt steeds meer bekend dat xtc beschikbaar is in Marokko dus jongeren willen het steeds meer uitproberen, denkt Habib van de DGSN.
Alles wat je nodig hebt is muziek en kauwgom voor als je gaat klappertanden.
Hajar is een van de mensen in Marokko die xtc gebruikt. Ze gebruikt vooral thuis. "Als ik blij wil worden. Dan doe ik het in een biertje of cola. Alles wat je nodig hebt is muziek en kauwgom voor als je gaat klappertanden." Hajar verkrijgt haar xtc via via. "Dat is niet gemakkelijk, want de handelaren zijn bang gepakt te worden dus lopen er niet mee te koop." Een pil kost zo'n 5 tot 10 euro.
"De handel is aantrekkelijk. De xtc is makkelijk te verstoppen en het verkopen ervan is winstgevend. Handelaren kopen het voor 3 tot 4 euro", zegt Habib.
Beter controleren
Habib geeft informatie over drugshandel meteen door aan Nederland. Nederland kan volgens hem wel meer doen om de drugshandel te stoppen. "Bijvoorbeeld internationale reizigers beter controleren", zegt hij.
Naast drugshandelaren pakken aan de grens doet de DGSN in samenwerking met andere organisaties ook aan preventie door voorlichting. Maar op scholen wordt er vrijwel niet over gesproken. Toch denkt Habib dat het drugsgebruik in Marokko vanzelf af zal nemen. "Als het nieuwe er vanaf is, zal het aantal gebruikers vanzelf wel minder worden."