Bosbranden in het Amazonegebied in Brazilië
NOS Nieuws

Braziliaans agentschap ziet enorme toename van ontbossing Amazonegebied

De ontbossing in het Amazonegebied in Brazilië is sinds 2008 niet meer zo groot geweest als nu, schrijft het Braziliaanse agentschap voor ruimteonderzoek INPE in een rapport. Tussen augustus 2018 en juli 2019 verdween 9762 vierkante kilometer vegetatie, een toename van 30 procent ten opzichte van een jaar daarvoor. Dat is een gebied groter dan de provincies Drenthe, Groningen en Overijssel bij elkaar.

Vooral in de staat Para ging veel bos verloren: die staat alleen is verantwoordelijk voor 40 procent van al het bos dat in een jaar tijd verdween. Ook ziet het agentschap een toename van illegale ontbossing in de staten Roraima en Amazonas. Het Amazonegebied werd deze zomer bovendien getroffen door veel bosbranden.

"Het is onacceptabel dat de Amazone nog steeds wordt vernietigd", zegt het World Wide Fund for Nature (WWF) in een verklaring. De organisatie vreest dat de ontbossing alleen maar sneller gaat, tenzij de Braziliaanse regering snel maatregelen neemt.

Minister: nieuwe strategie nodig

Volgens milieuminister Salles laten de cijfers van INPE zien dat er een nieuwe strategie nodig is om illegale ontbossing, mijnbouw en landroof actief te bestrijden. Volgens hem liggen alle opties op tafel, inclusief de inzet van het leger.

Maar volgens milieuactivisten is de Braziliaanse regering zelf ook verantwoordelijk voor de problematiek. "De regering van president Bolsonaro is verantwoordelijk voor ieder stukje bos dat is vernietigd", zegt Greenpeace. "Deze regering is nu de grootste vijand van de Amazone."

Eerdere twijfels

Eerder twijfelde de Braziliaanse regering nog aan cijfers van het agentschap voor ruimteonderzoek over de houtkamp van het Amazoneregenwoud. Het agentschap zei in juli dat de houtkap van het gebied met 88 procent was toegenomen, sinds de verkiezing van Bolsonaro tot president in januari van dit jaar.

Op verschillende persconferenties noemde minister Salles de cijfers sensatiebelust en onnauwkeurig, president Bolsonaro zei dat het agentschap de cijfers mogelijk heeft gemanipuleerd om de regering er slecht uit te laten zien.

Oud-directeur Galvão van het agentschap verdedigde zijn instituut en noemde Bolsonaro "een grap van een 14-jarige jongen die niet geschikt is voor het presidentschap van Brazilië". Hij werd later ontslagen. Op deze cijfers heeft Bolsonaro nog niet gereageerd.

NOS op 3 zet in de video hieronder op een rij wat er aan de hand is in het Amazoneregenwoud:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl