NOS Nieuws

Klimaatactivisten varen naar klimaattop in Chili... die niet doorgaat

Vol goede moed vertrok een groep klimaatactivisten begin deze maand naar Chili met een zeilboot, met als doel het bijwonen van de klimaattop in Santiago. Vandaag werd bekend dat de conferentie, die in december zou plaatsvinden, niet doorgaat.

"Maar het is duidelijk dat we doorgaan met onze missie", vertelt Rosa Hofgärtner, een van de klimaatactivisten:

Klimaattop in Chili gaat niet door

Vanwege de aanhoudende protesten in Chili heeft het land besloten zich terug te trekken als gastheer van de klimaattop. Ook de handelstop van de APEC, de landen rond de Grote Oceaan, gaat niet door. Die conferentie zou half november zijn.

De groep bestaat uit dertig jonge activisten uit heel Europa. Onder hen zijn ook een aantal Nederlanders, onder wie Rosa Hofgärtner. "Wij strijden voor een eerlijke en duurzame reisindustrie voor iedereen", vertelt ze. "We leven mee met de Chilenen, maar hopen wel dat we onze missie kunnen voortzetten."

Casablanca en Brazilië

De zeilboot vertrok op 2 oktober vanuit Amsterdam. De eerste grote stop was Casablanca in Marokko, waar de groep 15 oktober aankwam. Vervolgens zijn ze doorgevaren naar Tenerife en op dit moment bevindt de groep zich in Praia, de hoofdstad van de Kaapverdische Eilanden.

Eerder vandaag hoorden zij het nieuws. "Toen we eenmaal bereik hadden, kregen we een berichtje binnen. We hebben iedereen op het dek geroepen en het besproken", vertelt Hofgärtner. "We zijn aangeslagen en teleurgesteld."

Het oorspronkelijke plan was om door te varen naar Rio de Janeiro in Brazilië. Daar vandaan zou de groep een bus nemen naar Santiago, de hoofdstad van Chili. "We kijken even aan wat het nieuws brengt. We kunnen nog niet zoveel zeggen over wat we gaan doen."

  • NOS / Rosa Hofgärtner
    Met een zeilboot proberen de activisten Rio de Janeiro te bereiken
  • NOS / Peter Paul Vossepoel
    De klimaatactivisten reageren teleurgesteld op het nieuws over de klimaattop
  • NOS / Rosa Hofgärtner
    De jongeren strijden voor een eerlijke en duurzame reisindustrie

Er wordt gespeculeerd over een nieuwe plek voor de klimaattop. Costa Rica zou bijvoorbeeld aangeboden hebben om de conferentie over te nemen. "Voor ons staan alle opties open, dus ook naar Costa Rica varen of naar een ander land in Zuid-Amerika", vertelt de activiste. De groep zou niet alleen naar de conferentie gaan, maar ook deelnemen aan andere projecten op het continent.

Hofgärtner is overigens blij dat de groep het nieuws vandaag heeft gehoord. "We hebben geluk gehad, want morgen zouden we beginnen aan de grote oversteek op de Atlantische Oceaan. Daar zouden we geen bereik hebben", vertelt ze. "Nu kunnen we ons tenminste voorbereiden op wat we verder gaan doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl