ANP
NOS NieuwsAangepast

Chili trekt zich terug als gastheer van klimaattop in december

Chili trekt zich terug als gastheer van twee grote internationale conferenties in november en december. De belangrijke conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering zou in de hoofdstad Santiago worden gehouden van 2 tot 13 december. Een handelstop van de APEC, de landen rond de Grote Oceaan, zou volgende maand zijn. De voortdurende protesten in Chili hebben geleid tot het besluit om de bijeenkomsten te schrappen, zegt president Piñera.

Onmiddellijk zijn er beraadslagingen gestart om de klimaattop te redden. De Duitse staatssecretaris voor Milieu, Jochen Flasbarth, twittert dat hij contact heeft met de VN en met Polen. Dat land heeft vorig jaar de klimaatconferentie van de VN georganiseerd.

De secretaris-generaal van de klimaatconferentie, de Mexicaanse Patricia Espinosa Cantellano, heeft gemeld dat ze is geïnformeerd over het besluit van Chili, maar heeft verder nog niet gereageerd.

36 klimaatactivisten die met een zeilschip vanuit Amsterdam naar de klimaatconferentie onderweg waren, hoorden het nieuws bij Kaapverdië. Daar wachten ze de ontwikkelingen af. Hun tocht is bedoeld om klimaatneutraal reizen te stimuleren.

Overvallen

Bij de APEC-top over economische groei, samenwerking, handel en investering in Azië en landen die aan de Grote Oceaan liggen, zouden twintig leiders van grote landen aanwezig zijn, onder wie de Amerikaanse president Trump en de Chinese president Xi Jinping.

Het bericht uit Chili heeft het Witte Huis bereikt via nieuwskanalen, zegt een woordvoerder. Amerika is overvallen door de beslissing de APEC-top te annuleren en probeert meer informatie in te winnen.

Protesten

Het is al weken onrustig in Chili en de afgelopen twaalf dagen werden getekend door massale protesten tegen het beleid van de regering van de impopulaire Piñera. Daarbij werd geplunderd en brand gesticht. Zeker vijftien mensen kwamen om.

De protesten begonnen toen een prijsstijging werd aangekondigd van het openbaar vervoer. Die draaide Piñera anderhalve week geleden al terug, maar de protesten hielden aan, ook toen de president andere hervormingen aankondigde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl