Betogers in Chili, gisteren AFP

De Chileense president Piñera heeft hervormingen aangekondigd. Daarmee wil hij tegemoetkomen aan de eisen van de bevolking, die al dagen protesteert tegen het economisch beleid van de regering. Het verschil tussen arm en rijk in het Zuid-Amerikaanse land is enorm.

Piñera wil het basispensioen met 20 procent verhogen en de elektriciteitstarieven bevriezen. Ook wil hij medicijnen goedkoper maken en de overheid gaat dure medische behandelingen voor burgers betalen. Met zijn hervormingspakket hoopt de president de rust in het land terug te brengen.

In Chili is het al dagen onrustig; dit zijn beelden van gisteren:

Gewelddadig protest in Chili gaat door

"De problemen hebben zich de laatste decennia opgehoopt en mijn en voorgaande regeringen waren niet in staat de ernst van de situatie te herkennen", zei Piñera op de Chileense tv. Hij heeft het volk zijn excuses aangeboden.

Zeker vijftien doden

Een paar dagen geleden weigerde de president nog in te gaan op de eisen van de bevolking. Hij haalde hard uit naar de demonstranten in de Chileense straten.

De protesten begonnen nadat Piñera had aangekondigd dat kaartjes voor het openbaar vervoer duurder zouden worden. Afgelopen weekend draaide hij dat alweer terug, maar de protesten tegen zijn beleid werden steeds groter. Op veel plekken werden winkels geplunderd en werd brand gesticht. Zeker vijftien mensen zijn bij de protesten omgekomen.

In Chili geldt nu de noodtoestand en er is een avondklok ingesteld. Maar demonstranten trekken zich daar niets van aan; gisteren gingen ze toch weer de straat op.

STER reclame