NOS Voetbal

De toekomst van Oranje: de 20 grootste talenten van Nederland

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

Het grote Nederlands elftal bloeit weer en ook daaronder krioelt het van de talenten. Wie kunnen we de komende jaren verwachten op de Nederlandse velden, wie zijn de winnaars van morgen?

Net als de voorgaande jaren zet de NOS de twintig grootste Nederlandse voetbaltalenten onder de 20 jaar (geboren óp of ná 1 januari 2000) op een rij. Dit jaar een groot aandeel van de generatie die Europees kampioen Onder-17 werd en eind deze maand op weg gaat naar het WK in Brazilië.

Kenzo Goudmijn (AZ, 17 jaar)

De nieuwe Frenkie de Jong loopt mogelijk rond in Alkmaar: Kenzo Goudmijn. Zijn spel doet in ieder geval denken aan het spel van de middenvelder van FC Barcelona. Goudmijn is sinds vorig seizoen een vaste kracht op het middenveld bij Jong AZ in de eerste divisie.

Kenzo Goudmijn

Als invaller maakte Goudmijn ook al zijn debuut in het eerste van AZ. Daarmee trad hij in de voetsporen van zijn vader Kenneth Goudmijn, nu jeugdtrainer bij AZ en in de jaren negentig als speler actief voor de Alkmaarders. In onze rubriek van vorig seizoen 'In De Voetsporen' vochten vader en zoon Goudmijn een duel uit.

Mohamed Ihattaren (PSV, 17 jaar)

De meest besproken speler van de start van het seizoen in de eredivisie is ongetwijfeld Mohamed Ihattaren, het pronkstuk uit de jeugdopleiding van PSV. Het ging niet alleen over het betoverende spel van de jonge linkspoot, maar ook over zijn keuze voor Nederland of Marokko.

Ihattaren stelde die keuze wijselijk uit, omdat hij zijn zieke (en inmiddels overleden) vader wilde bijstaan. Het talent uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland werd vorig jaar Europees kampioen met Oranje Onder-17.

Ryan Gravenberch (Ajax, 17 jaar)

Ook in Amsterdam loopt een speler rond die goed uit de voeten kan in een rol als die van Frenkie de Jong op het middenveld. Ryan Gravenberch van Ajax heeft alles om een goede middenvelder te worden: technisch vaardig, een goed gevoel voor positie en ijzersterk.

Ryan Gravenberch

Voor Jong Ajax is Gravenberch steeds meer een bepalende speler en gaat hij ook steeds meer scoren. Ruim een jaar geleden werd de Amsterdammer in de topper tegen PSV met een leeftijd van 16 jaar en 130 dagen de jongste Ajax-speler ooit in de eredivisie.

Bij Gravenberch zit het voetballen net als bij Goudmijn in het bloed. Hij is de broer van Danzell Gravenberch, nu actief voor TOP Oss.

Daishawn Redan (Hertha BSC, 18 jaar)

Daishawn Redan behoorde tot de winnende EK-selectie van vorig jaar op het EK voor spelers onder de zeventien jaar. Toen was de oud-jeugdspeler van Ajax nog spits in de jeugdopleiding van Chelsea, maar afgelopen zomer koos hij verrassend voor een overstap naar Hertha BSC.

Bij de club uit Berlijn denkt Redan eerder een kans in het eerste te krijgen en de Bundesliga lijkt hem goed voor zijn ontwikkeling. Zijn debuut maakte hij al. Nu is het wachten op meer.

Naoufal Bannis (Feyenoord, 17 jaar)

De Nederlandse lichting die dit jaar het EK won en op weg gaat naar het WK bulkt van het talent. Niet voor niets staan er veel jongens van die generatie in deze lijst. Ook Naoufal Bannis hoort daarbij. De Haagse spits maakte dit seizoen al meerdere keren zijn opwachting in het eerste van Feyenoord.

Naoufal Bannis

"Naoufal is een sterke persoonlijkheid", vertelde bondscoach Peter van der Veen aan de NOS. "Hij weet precies wat hij wil en wat hij daarvoor moet doen en laten. Een eigenzinnige jongen, met een enorme drive. Een toptalent."

Myron Boadu (AZ, 18 jaar)

Hij overwon al heel wat tegenslag, Myron Boadu. Door een knieblessure en een enkelbreuk miste hij het merendeel van de afgelopen twee seizoenen. Toch staat de spits van AZ er dit seizoen gewoon en hij is nog steeds slechts achttien jaar.

Boadu krijgt het vertrouwen van trainer Arne Slot, maakte al vier goals en scoorde ook twee keer bij zijn debuut voor Jong Oranje. Een oproep voor het grote Oranje is dit seizoen een realistisch doel.

Melayro Bogarde (Hoffenheim, 17 jaar)

Weer zo'n speler uit het winnende EK-team van dit jaar, opgenomen in het Team van het Toernooi in Ierland. Melayro Bogarde, inderdaad familie van. Melayro is het neefje van oud-international Winston Bogarde. Beiden zijn ook verdediger. Wel iets andere types. Zo is Melayro in tegenstelling tot Winston rechtsbenig.

Bogarde speelde tien jaar in de jeugdopleiding van Feyenoord, maar koos vorig jaar voor een verrassende overstap naar het Duitse Hoffenheim. Hij houdt ervan zich te bemoeien met de aanval en in te schuiven op het middenveld.

Xavi Simons (Paris Saint-Germain, 16 jaar)

Hij is nog zo jong, maar al een merk van grote waarde. De 16-jarige Xavi Simons heeft een groot sponsorcontract bij Nike en meer dan twee miljoen volgers op Instagram. Blijf dan maar eens met beide voeten op de grond.

April 2019: Xavi Simons in het KNVB-jeugdelftal

"Ik blijf Xavi, een rustige jongen. Ik ga niet uit de maat lopen en blijf gewoon normaal", zei hij daarover deze maand tegen de NOS. Simons leek op weg om het eerste van FC Barcelona te halen, maar stapte afgelopen zomer plotseling over naar Paris Saint-Germain.

De toekomst zal uitwijzen over dit een verstandige keuze was. Zeker is dat de middenvelder uitzonderlijk goed kan voetballen en dat hij nog alle tijd heeft.

Ki-Jana Hoever (Liverpool, 17 jaar)

Tot teleurstelling van Ajax vertrok Ki-Jana Hoever, die zowel op rechts als centraal in de verdediging kan spelen, vorig jaar op 16-jarige leeftijd naar Liverpool. Totnogtoe hoeft Hoever nog geen spijt te hebben.

In het volgepakte stadion van Wolverhampton Wanderers maakte hij in januari van dit jaar al zijn debuut in de hoofdmacht en daarmee werd hij de jongste speler ooit namens Liverpool in de FA Cup.

Bovendien heeft Hoever in Liverpool de ideale leermeester: Virgil van Dijk. "Ik leer heel veel van Virgil", zei Hoever tegen de NOS. "Vooral op trainingen. Dan sta ik naast hem en geeft hij in het Nederlands aanwijzingen."

Sontje Hansen (Ajax, 17 jaar)

Ajacied Sontje Hansen is een veelzijdige en vaardige speler, die zich op alle aanvallende posities thuis voelt. Aanvankelijk was de inwoner van het Noord-Hollandse Hoorn een centrumspits, maar de afgelopen jaren is hij vooral gevaarlijk in een vrije rol vanaf de zijkant.

Die rol had Hansen ook op het afgelopen EK Onder-17 in Ierland. Hij maakte de openingsgoal in de finale tegen Italië en werd gekozen in het Team van het Toernooi.

Mohamed Taabouni (AZ, 17 jaar)

Een parel uit de jeugdopleiding van AZ. Mohamed Taabouni, technicus pur sang. Hij draaide de hele voorbereiding van het eerste elftal mee en zat in de eredivisie al op de bank. Bij Jong AZ heeft hij inmiddels een vaste plek, op het middenveld of in de aanval.

Mohamed Taabouni

Het was een mooie zomer voor Taabouni. Hij werd Europees kampioen met Oranje Onder-17 en tekende een nieuw contract tot medio 2022 bij AZ. "Mijn eerstvolgende doel is om op mijn zeventiende mijn officiële debuut te maken", zei hij bij het zetten van zijn handtekening.

Jayden Braaf (Manchester City, 17 jaar)

Bondscoach Peter van der Veen zou wel gek zijn om Jayden Braaf niet mee te nemen naar Brazilië. Braaf is de man in vorm en werd daarom ook opgenomen in de definitieve Nederlandse selectie voor het WK Onder-17.

Met twee prachtige schoten van afstand scoorde de linksbuiten als invaller twee keer in het oefenduel met België (3-2 winst). Bij Manchester City Onder-23 heeft hij dit seizoen al drie goals in zes wedstrijden achter zijn naam.

Naci Ünüvar (Ajax, 16 jaar)

Net als bij Xavi Simons is de roem Naci Ünüvar vooruitgesneld. Op sociale media wordt het Zaanse supertalent van Ajax al veelvuldig geroemd en niet zonder reden. Voor wie hem niet kent: kijk maar eens op YouTube.

Naci Ünüvar spiegelt zich graag aan Cristiano Ronaldo

Spaanse media noemden hem een subliem talent "dat Johan Cruijff zou hebben betoverd", nadat ze de jonge Ajacied in Barcelona hadden zien schitteren bij de opening van het Estadi Johan Cruyff. Het voorbeeld van Ünüvar is Cristiano Ronaldo, zo vertelde hij in een interview met de NOS.

Brian Brobbey (Ajax, 17 jaar)

Brobbeast luidt de bijnaam van Brian Brobbey. Beresterk is hij, de spits uit de wijk Reigersbos in Amsterdam Zuidoost. En voetballen kan hij ook, zo bewees hij onder meer op het gewonnen EK met Oranje Onder-17.

Bij het komende WK in Brazilië is Brobbey vanwege een blessure absent. Een groot gemis voor Nederland. Een hard gelag ook voor de doorgaans zo vrolijke Brobbey, wiens oudere broers Kevin en Derrick Luckassen ook actief zijn als profvoetballer.

Wouter Burger (Feyenoord, 18 jaar)

Als kind kwam Wouter Burger al in De Kuip als supporter en tegenwoordig is hij er als speler. Feyenoord zit in zijn bloed. De middenvelder kreeg van coach Jaap Stam dit seizoen al meerdere kansen, als invaller en basisspeler.

Wouter Burger

Echt overtuigen kon Burger nog niet in het eerste. Om een vaste plaats in het eerste te verwerven moet er nog een tandje bij. Met Oranje Onder-17 werd Burger in 2018 Europees kampioen.

Sepp van den Berg (Liverpool, 17 jaar)

Hij was afgelopen zomerperiode de duurste aankoop van Liverpool. De Champions League-winnaar maakte bijna twee miljoen euro over naar PEC Zwolle om Sepp van den Berg binnen te halen. En nu staat de 17-jarige verdediger op het trainingsveld tussen wereldsterren als Mo Salah, Virgil van Dijk en Roberto Firmino.

"Ik heb mijn plekje daar gevonden", sprak Van den Berg tegen de NOS. "Iedereen heeft mij heel goed opgevangen en geholpen." De weg naar het eerste is lang, maar Van den Berg kan voor advies altijd bij Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum of generatiegenoot Hoever terecht.

Joshua Zirkzee (Bayern München, 18 jaar)

Al meer dan twee jaar verblijft Joshua Zirkzee inmiddels in Zuid-Duitsland bij Bayern München. Hij kwam destijds over uit de jeugdopleiding van Feyenoord. Tot een officieel debuut kwam het nog niet. Hij speelt dit seizoen voor Bayern II in de 3. Liga.

Dat Bayern tevreden is over de ontwikkeling van de lange spits bleek vorige maand. Zirkzee zette zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis tot medio 2023 bij de Duitse grootmacht. "Joshua is een zeer groot talent", zei technisch directeur Hasan Salihamidzic.

Sydney van Hooijdonk (NAC Breda, 19 jaar)

De oudste van dit stel en ook de enige uit het jaar 2000. En hij staat er niet omdat zijn vader Pierre van Hooijdonk een van de analisten bij de NOS is. Nee, Sydney van Hooijdonk is gewoon een groot talent.

Sydney van Hooijdonk

Dit seizoen is Van Hooijdonk de smaakmaker van NAC Breda, koploper in de eerste divisie. Hij maakte vier goals in zeven duels.

De gelijkenissen met zijn vader zijn treffend. Zijn loopje en met name zijn uitmuntende traptechniek. Vanuit Zeist kreeg Van Hooijdonk nog geen belletje, maar dat was op die leeftijd precies zo met zijn vader.

Kenneth Taylor (Ajax, 17 jaar)

Zijn naam klinkt Engels, maar Kenneth Taylor is een blonde Noord-Hollandse jongen uit Heiloo. Met Donny van de Beek als mentor bij Ajax zal het aan de begeleiding niet liggen. Hij heeft als speler ook wel wat weg van Van de Beek.

Taylor is een middenvelder met een goed gevoel voor positie, voor de vrije ruimte en met diepgang. Bovendien is hij een speler met leiderskwaliteiten. Niet voor niets was hij de aanvoerder van Oranje Onder-17 op het gewonnen EK in Ierland.

Crysencio Summerville (ADO Den Haag/Feyenoord, 17 jaar)

Zo ben je een van de grootste beloften bij Feyenoord en zo ben je persona non grata. In december vorig jaar leverde een knokpartij met een teamgenoot in de kleedkamer van Feyenoord Onder-19 Crysencio Summerville een fikse straf op.

Feyenoord liet Summerville echter niet definitief gaan. Hij werd voor een maand geschorst, beboet en daarna voor de rest van het seizoen verhuurd aan FC Dordrecht.

Dat ging bepaald niet slecht en dit seizoen is de kleine, behendige, snelle vleugelaanvaller op huurbasis actief voor ADO Den Haag. Afgelopen week scoorde hij maar liefst vier keer voor Oranje Onder-19 tegen Letland (8-2).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl