Pro Shots
NOS Voetbal

Ajax' volgende diamant heet Ünüvar: 'Ronaldo is echt een voorbeeld'

  • Bastiaan Thuijsman

  • Bastiaan Thuijsman

"Welcome Young King", luidt een reactie onder de Instagram-post van Naci Ünüvar over zijn eerste training met Ajax 1, afgelopen vrijdag in aanloop naar de topper tegen PSV. De afzender: Hakim Ziyech. Talent herkent talent. Of, in het geval van Ziyech en Ünüvar, talent herkent supertalent.

Ünüvar zou de eerste niet zijn die een grootse toekomst wordt voorspeld, om uiteindelijk langzaam af te glijden in de vergetelheid, maar vooralsnog wijst alles erop dat over hem in, pakweg, 2025 nog altijd in superlatieven gepraat wordt.

Ünüvar, een 16-jarige aanvallende middenvelder die ook links voorin goed uit de voeten kan, koppelt zijn talent aan Amsterdamse branie en on-Amsterdamse bescheidenheid.

Stiftjes en buitenkant rechts

Op het veld spat het zelfvertrouwen ervan af; van de stiftjes waarmee hij keepers in de luren legt, tot de passes met buitenkant rechts waarmee hij ploeggenoten vrij voor de keeper zet.

En in de lobby van het hotel waar Ünüvar met Oranje onder 18 logeert, somt de tiener zonder aarzeling zijn kwaliteiten op: scorend vermogen, creatief, goed in de kleine ruimtes en veel inzet.

Ünüvars pass met buitenkant rechts tijdens Ajax onder 19-Feyenoord onder 19:

Maar tegelijkertijd twinkelen zijn ogen als die van iedere 16-jarige bij complimenten, reageert hij blij verrast als hij hoort dat kenners hem tippen als Ajax' 'next big thing' en spreekt Ünüvar de interviewer consequent met 'u' aan. Ook nadat hem op het hart is gedrukt dat dit niet hoeft.

Viraal in Barcelona

Ünüvar zal niet snel gaan zweven. "Mijn vader houdt me stevig met beide voeten op de grond", verklaart hij. Iets dat geen kwaad kan als je week in, week uit wordt bedolven onder complimenten.

Volgens John Heitinga, zijn trainer bij Ajax onder 19, heeft Ünüvar "verschrikkelijk veel kwaliteit". Spaanse media noemden hem een subliem talent "dat Johan Cruijff zou hebben betoverd", nadat ze de jonge Ajacied in Barcelona hadden zien schitteren bij de opening van het Estadi Johan Cruyff.

Ünüvar lacht als hij geconfronteerd wordt met de Spaanse lofzang. "Ik besefte een dag later pas dat zoveel mensen het over me hadden. Het ging ook viraal op social media, mijn doelpunten gingen echt overal rond. Toen besefte ik wel: dit is niet zomaar iets."

Ünüvar schittert bij de opening van het Estadi Johan Cruyff, swipe in de post naar rechts voor zijn goals:

Hij vindt het mooi dat Lionel Messi getuige was van zijn goals in Barcelona. Ünüvar is fan van de Argentijn, die hij "gewoon abnormaal" noemt, in de goede zin van het woord. Qua speelstijl lijken de twee ook wel wat op elkaar.

Maar spiegelen doet Ünüvar zich liever aan die andere superster, Cristiano Ronaldo.

"Toen ik klein was keek ik al naar Ronaldo, hij is echt een voorbeeld. Hoe hij voor zijn sport leeft, hij geeft altijd honderd procent. Daar kijk ik wel echt naar op", klinkt het bewonderend.

"Nu ik ouder word kijk ik anders naar Ronaldo", gaat Ünüvar verder. "Vroeger keek ik alleen naar zijn skills en zijn goals, nu kijk ik ook naar wat hij er allemaal voor doet en er allemaal voor laat. Hoe ouder je wordt, hoe meer je zo naar iemand gaat kijken."

Breder worden

De Portugees staat erom bekend zichzelf af te beulen in de sportschool, zelf steekt Ünüvar ook extra tijd in "wat breder worden", naast de trainingen bij Ajax.

"Ik zit niet op Ronaldo's level, maar ik kan wel echt een voorbeeld aan hem nemen. Ik ben niet groot, dus ik moet stevig zijn. Ik moet het van mijn wenden en keren hebben, dan moet je core goed zijn."

Pro Shots
Naci Ünüvar in het shirt van Ajax onder 19

Op zijn 17de wil hij schitteren in Ajax 1, een duidelijke ambitie die hij niet onder stoelen of banken steekt. "Ik stel graag doelen voor mezelf", verklaart Ünüvar.

"Ik was 14 en speelde in de onder 17, toen ik dacht: ik wil op mijn 17de debuteren. Daar sta ik nog steeds achter. Op mijn 15de speelde ik in de onder 19 en was ik me er bewust van: het kan wel snel gaan."

Abdelhak Nouri Trofee

Zeker als iedereen binnen Ajax het in je ziet zitten, wat het geval is bij Ünüvar. Eind mei tekende hij achtereenvolgens een contract voor drie jaar, de maximale lengte voor spelers onder de 18, en kreeg hij de Abdelhak Nouri Trofee als grootste talent van de Amsterdamse jeugdopleiding.

"Heel mooi", noemt Ünüvar de prijs vol trots. "Ik denk een van mijn hoogtepunten. Vooral dat je het van de broer en vader van Appie krijgt, dat doet wel wat met je. De Nouri-trofee heeft een speciale plek in de woonkamer."

Pro Shots
Naci Ünüvar won deze zomer het EK met Oranje onder 17

Waar het allemaal eindigt? Niet per se meer bij Real Madrid. "Ik ben echt Ronaldo-fan, dus bij welke club Ronaldo speelde, daar was ik voor. Nu heb ik niet echt een favoriete club."

"Sinds Ronaldo weg is bij Real Madrid, kijk ik heel anders naar voetbal. Nu kijk ik meer naar Barcelona, Manchester City; naar mooi voetbal. Hoe Barça en City spelen, daar zie ik mezelf wel in spelen."

Ze zullen hem er, mits Ünüvar zijn huidige ontwikkeling doorzet, waarschijnlijk met open armen ontvangen: Welcome Young King.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl