Ajax onder 19 wint de Supercup VI Images

"Ajax zet hem op. Feyenoord, houd je kop!" Het zijn kinderlijke spreekkoren die vanaf de Bob Haarms Tribune op de Toekomst klinken. En dat is ook niet gek, want de stoeltjes bij de strijd om de Supercup tussen Ajax en Feyenoord onder 19 worden voornamelijk gevuld door kinderen.

"Zitten! Zo zie ik niets!", wordt er vol irritatie geschreeuwd door een oudere man. Maar de kinderen die hem het zicht op het veld ontnemen, blijven mooi staan. En geef ze eens ongelijk. Wat zou jij doen als Ajax-fan wanneer je oog in oog komt te staan met een van je helden?

Natuurlijk, dan ga je met hem op de foto. En als je Noa Lang dan tegenkomt dan vorm je als fans spontaan een rij. Ook al is dat midden op een tribune en ben je veel andere fans tot last.

Uit de hand

Het heeft wel wat weg van een kinderfeestje, op deze zonnige zaterdag langs de lijn bij Ajax-Feyenoord. En dat is maar goed ook. Bij de vorige wedstrijd tussen de twee vijanden in Amsterdam in mei ging het namelijk mis.

Een groep Ajax-supporters wilde toen de confrontatie aangaan met familieleden van de Feyenoordspelers, die op dezelfde tribune zaten. Trainers en clubiconen John Heitinga en Dirk Kuijt sprongen er toen tussen om de boel te sussen. De wedstrijd werd uiteindelijk gestaakt.

Kijk hieronder naar de ongeregeldheden bij de confrontatie in mei.

Ongeregeldheden bij jeugdwedstrijd tussen Ajax en Feyenoord; duel gestaakt Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dit keer zit de aanhang uit Rotterdam aan de andere kant van het complex. Veilig op een tribune helemaal voor hen alleen. Nee, vanmiddag geen ongeregeldheden.

"Ik wil nog wel even benadrukken dat tijdens dit duel de regels van de KNVB gelden. Dat betekent dat vuurwerk verboden is", roept de speaker om, terwijl een jochie (gehuld in het nieuwe uittenue van Ajax, inclusief broek en kousen) aan zijn vader vraagt waar KNVB eigenlijk voor staat.

Eerste prijs voor Ajax

Het is tijd om het over voetbal te hebben. De elftallen onder 19, voorheen de A1, zijn het vlaggenschip van de jeugdopleiding. Belangrijk dus. Dat merk je ook wel aan de coaches die voor de groep staan. Heitinga (87 interlands) en Kuijt (104): samen goed voor een schat aan voetbalervaring.

John Heitinga langs de lijn als trainer van Ajax onder 19 VI Images

Heitinga wint de wedstrijd met 4-1. Een uitslag die ook recht doet aan de krachtsverhouding op het veld. De Amsterdammers dicteerden, controleerden en excelleerden. Feyenoord probeerde tegen te houden en mikte op de omschakeling met hun snelle spitsen. De eerste prijs van het seizoen is voor Ajax.

Luister hieronder naar de reportage van NOS-verslaggever Thierry Boon.

'Die Ünüvar is echt goed'

"Dit is een mooie lichting", vertelt Heitinga, die net daarvoor van een van zijn spelers een emmer water over zich heen heeft gekregen. "Alleen wordt die groep eigenlijk nu al uit elkaar getrokken, omdat sommige jongens al bij Jong Ajax aansluiten. Maar dat weten we. Het individu staat centraal. Dat is denk ik ook de kracht van Ajax. Natuurlijk willen wij in de jeugd alles winnen, maar de ontwikkeling van een speler staat voorop."

Hetzelfde geldt voor collega-trainer Kuijt. "Als trainer wil je prijzen winnen, maar we zijn ook bezig om talenten door te laten breken. Kijk afgelopen donderdag in de Europa League naar Wouter Burger, Orkun Kökçü, Naoufal Bannis, die allemaal minuten maakten tegen Hapoel Beer-Sheva. Dat zijn jongens die vorig jaar nog bij ons in Onder 19 zaten. Dat is ook ons succes, daar doen we het ook voor."

Ünüvar de groeibriljant van de Toekomst

Journalist en schrijver Henk Spaan is aandachtig toeschouwer bij de mini-Klassieker. Hij is vaak te vinden op de Toekomst en kent het elftal van Ajax dan ook goed. Op de vraag op wie we moeten letten, antwoordt hij resoluut. "Naci Ünüvar. Geen twijfel over mogelijk." Ünüvar is een aanvallende middenvelder. Hij is net zestien jaar geworden, maar blinkt al uit bij de jongens onder negentien.

Zo schreef hij afgelopen week al geschiedenis door de eerste goals in het Estadi Johan Cruyff te maken. Tegen Feyenoord valt hij op met een heerlijke assist met de buitenkant van zijn rechtervoet.

Bekijk hieronder de goals van Ünüvar in Barcelona.

Estadi Johan Cruyff in Barcelona feestelijk geopend

Volgens Spaan is Ünüvar de groeibriljant van de Toekomst. "Hij is altijd aanspeelbaar, ook in de drukte. Ook dan wil hij de bal, omdat hij weet dat hij er zich door zijn hoge handelingssnelheid altijd uit weet te spelen. Als ik Ajax zou zijn en richting maart, april sta ik al ver voor in de competitie, dan zou ik hem zeker laten debuteren."

Trainer Heitinga ziet het ook zitten in Ünüvar. "Hij heeft verschrikkelijk veel kwaliteit aan de bal, maar ook zonder. Hij is jong en gretig, komt vaak tussen de linies vrij en heeft oog voor medespelers."

Klik op onderstaande tweet om de schitterende assist van Ünüvar te bekijken:

Na de prijsuitreiking en de ereronde is het de kleine Ünüvar die als laatste richting de kleedkamer loopt. Onderweg loopt hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali hem tegemoet. "Je bent zeker weer als laatste hè. Je wil altijd je eigen podium pakken."

Ünüvar lacht en geeft hem bij het passeren een tik op zijn schouder. Ondanks een aanvraag is de Ajacied niet beschikbaar voor een interview. De club houdt hem graag even in de luwte.

'Diiiiiirrrk, Diiiiiirk'

Ondertussen is het kinderfeestje buiten nog volop bezig. Het blijkt dat ook de jongste Ajacieden al beschikken over het repertoire dat tijdens wedstrijddagen door de Johan Cruijff Arena schalt.

Maar net nadat er een nummer over Donny van de Beek is ingestart, valt het stil. En dan verandert de stilte in geschreeuw. "Diiiiiirrrk, Diiiiiirk, een handtekening!"

Want je mag dan wel voor Ajax zijn, Feyenoorder Dirk Kuijt is een icoon van het Nederlandse voetbal. Dat weten die kleintjes ook. En nu naar huis met een zakje snoep. Je wordt niet thuisgebracht.

STER reclame