NOS/Getty
NOS Voetbal

Toekomst van Oranjevrouwen: de 20 grootste talenten van Nederland

  • Rivkah op het Veld

    Presentatrice NOS Sport

  • Rivkah op het Veld

    Presentatrice NOS Sport

Met het Nederlands vrouwenelftal zit het wel snor. Oranje werd vorig jaar in eigen land Europees kampioen en gaat komende zomer naar Frankrijk voor het WK. Maar wie neemt het stokje later over van Lieke Martens, Shanice van de Sanden en Daniëlle van de Donk?

Voor het eerst zet de NOS de twintig grootste voetbaltalenten onder de 20 jaar (geboren na 1998) in het vrouwenvoetbal op een rij.

Aniek Nouwen (PSV - 19 jaar)

Toen Oranje vorig jaar Europees kampioen werd, bestond het centrale verdedigingsduo uit Anouk Dekker en Stefanie van der Gragt. Grote, sterke en zelfverzekerde speelsters.

ANP
Aniek Nouwen voor het eerst bij de selectie van het Nederlands elftal

Hun opvolger staat al klaar: de 19-jarige Aniek Nouwen. Vol rust en voetbalkwaliteit maakt ze een razendsnelle ontwikkeling door. Ze is misschien wel het grootste talent dat op de Nederlandse voetbalvelden rondloopt. Oh ja, ze heeft ook nog een aardige trap, zoals je in de video hieronder kunt zien.

Victoria Pelova (ADO Den Haag - 19 jaar)

Wat goed is, komt snel. En dus is de 19-jarige Victoria Pelova al aanvoerder van ADO Den Haag. Wekelijks blinkt ze uit met haar techniek, steekpasses, assists en doelpunten.

AFP
Victoria Pelova scoort in de kwartfinale van het WK onder 20

Pelova maakte afgelopen zomer indruk op het WK onder 20 in Frankrijk, waar ze twee doelpunten meepikte. Ze werd ook al eens uitgenodigd voor het 'grote' Oranje.

Joëlle Smits (FC Twente - 18 jaar)

Toen doelpuntenmachine Ellen Jansen afgelopen zomer naar Ajax vertrok, krabde men zich bij FC Twente, de club die ze achterliet, even achter de oren. Dat bleek niet nodig. De 18-jarige Joëlle Smits liet vorig seizoen al zien dat scoren in haar aard zit, maar dit jaar lijkt ze bijna niet te kunnen missen.

FC Twente Media
Joëlle Smits bij FC Twente

Halverwege het eredivisieseizoen staat de teller al op zeventien doelpunten, waaronder vier in de wedstrijd tegen ADO Den Haag. Bondscoach Sarina Wiegman hoeft zich geen zorgen te maken over de Oranje-aanval van de toekomst.

Kirsten van de Westeringh (Ajax - 17 jaar)

Soms zingt een naam rond in de voetbalwereld. Van iemand die het heel ver kan schoppen. Zo'n naam is Kirsten van de Westeringh. 17 jaar oud, Ajacied, aanvallende middenvelder.

Ze wordt langzaam gebracht in Amsterdam, waar ze tot nu toe vooral in de laatste minuten mag invallen. En ze is zich ook al bewust van de kracht van media: Van de Westeringh besteedt de meeste tijd, naast voetbal en school, aan haar vlog.

Fenna Kalma (sc Heerenveen - 19 jaar)

In Friesland vergelijken ze haar graag met die andere goalgetter die ooit doorbrak bij sc Heerenveen: Vivianne Miedema. En dat is niet zo gek: vorig seizoen werd Fenna Kalma, op 18-jarige leeftijd, nét geen topscorer van de eredivisie met 21 doelpunten.

AFP
Fenna Kalma in actie op het WK onder 20

Ze wil er in ieder geval alles aan doen om het net zo ver te schoppen als Miedema. En in Heerenveen weten ze: dit zal waarschijnlijk het laatste seizoen zijn dat ze van Kalma kunnen genieten.

Ashleigh Weerden (FC Twente - 19 jaar)

FC Twente en vleugelspeelsters, dat is een puike combinatie. Marlous Pieëte, Shanice van de Sanden en Lineth Beerensteyn bezetten de afgelopen jaren al de flanken in Enschede.

AFP
Ashleigh Weerden

De volgende in die rij: Ashleigh Weerden. 19 jaar oud, maar al een vaste waarde op links. Razendsnel en gezegend met een goede voorzet.

Janou Levels (PSV - 18 jaar)

Eigenlijk een typische Ajax-back, maar dan eentje die speelt bij PSV. Janou Levels is klein, snel, aanvallend op de linkerflank. Een type Nico Tagliafico of Davina Philtjens, de Belgische die afgelopen zomer Ajax verruilde voor Fiorentina.

Levels kwam afgelopen zomer over van CTO Eindhoven en maakte dit seizoen als 18-jarige al aardig wat minuten in Eindhoven.

Caitlin Dijkstra (Ajax - 19 jaar)

Voetballen zit in het bloed van de Bredase met een oud-profvoetballer als vader. Meindert Dijkstra kwam in de jaren tachtig en negentig uit voor onder meer NAC en Willem II. Dochter Caitlin maakte afgelopen zomer de overstap van CTO Eindhoven naar Ajax en speelde tussendoor nog een goed WK onder 20. In Frankrijk vormde ze samen met Aniek Nouwen het centrale duo achterin.

AFP
Caitlin Dijkstra vecht voor de bal

Dijkstra had de ondankbare taak haar debuut te maken bij Ajax in de met 4-0 verloren Champions League-wedstrijd tegen Olympique Lyon.

Lynn Wilms (FC Twente - 18 jaar)

Deze 18-jarige verdediger trekt langzaam naar het noorden. Afkomstig uit het Limburgse Tegelen vertrok Lynn Wilms naar CTO Eindhoven en inmiddels speelt ze in Enschede.

Daar bemachtigde ze vrijwel meteen een basisplek bij FC Twente die ze niet meer afstond. Ze zit daarnaast ook in de vaste groep van Oranje onder 19.

Eva van Deursen (Arizona State University - 19 jaar)

Waar haar ploeggenoten bij Oranje onder 20 kozen voor aanbiedingen van Ajax, FC Twente of PSV, had middenvelder Eva van Deursen andere plannen. Haar koffers stonden al klaar voor vertrek toen ze terugkwam van het WK onder 20.

AFP
Eva van Deursen in duel met Ernestina Abambila van Ghana

Ze verkaste van het Brabantse Veldhoven naar Arizona, USA. Het moederland van het vrouwenvoetbal en de plek waar je traint tot je niet meer kunt. Daar wil Van Deursen zich ontwikkelen. Als mens, maar ook als voetballer.

Jonna van de Velde (Ajax - 17 jaar)

Om te weten wat voor speelster ze is, hoef je alleen maar naar haar idolen te kijken: Jackie Groenen en Andrea Pirlo. Jonna van de Velde staat al van jongs af aan op eigen benen na een vertrek van het Noordwijkerhoutse VVSB naar CTO Amsterdam. En toen stond droomclub Ajax voor de deur.

Hoewel ze voorlopig voor Jong Ajax speelt, mocht ze dit seizoen wel al haar debuut maken in het eerste elftal van de Amsterdammers.

Romée Leuchter (KNVB Talententeam Zuid - 17 jaar)

De voetbalskills van deze aanvaller vielen al snel op: op 9-jarige leeftijd werd Romée Leuchter gescout door de KNVB. Ze doorliep vanaf 14-jarige leeftijd de nationale selecties en is nu een vaste waarde bij Nederland onder 19.

Pro Shots
Romée Leuchter in het shirt van Oranje onder 17

Er was in de loop der jaren interesse uit Duitsland en België. Maar Leuchter bleef dicht bij huis. Ze voetbalt nu voor het KNVB Talententeam Zuid, de opvolger van het CTO Eindhoven.

Daphne van Domselaar (FC Twente - 18 jaar)

Het Nederlands elftal is jong, heel jong. Maar als er één positie is waar over een aantal jaar vervanging nodig is, is dat die van keeper. Sari van Veenendaal is 28 jaar, Loes Geurts 32. Een mogelijke opvolger tegen die tijd is Daphne van Domselaar. Op dit moment tweede keeper bij FC Twente.

Allround, iemand die ook kan meevoetballen. Ze keept af en toe wedstrijden in de eredivisie, maar moet voor een plek als basiskeeper nog even wachten.

Marisa Olislagers (ADO Den Haag - 18 jaar)

Nog zo een uit het rijtje talentvolle jonkies in Den Haag: Marisa Olislagers. Een linkshalf die ook als linksback uit de voeten kan. Rustig aan de bal, stabiel. Zo iemand van wie je weet dat de bal wel goed terechtkomt.

Aanvoerder ook van diverse Oranje-jeugdteams. Weet mede-talent Victoria Pelova makkelijk te vinden in Den Haag: vrijwel al haar assists dit seizoen werden door Pelova afgerond.

Lisa Doorn (Ajax - 18 jaar)

Ze heeft het maar druk, Lisa Doorn. De verdediger speelde al aardig wat wedstrijden voor Ajax en komt zowel voor Oranje onder 19 als Oranje onder 20 uit.

AFP
Lisa Doorn in duel met Grace Acheampong van Ghana

Doorn mocht afgelopen zomer overkomen van CTO Amsterdam. Bij Ajax kreeg ze meteen rugnummer 4, het nummer van vertrokken clubheld Merel van Dongen.

Lieske Carleer (KNVB Talententeam Zuid - 17 jaar)

Soms zit sporten gewoon in je bloed. De moeder van Lieske Carleer, Grietje Carleer-Mulder, was vroeger schaatsster en had zelfs even het officieuze wereldrecord op de 10 kilometer te pakken.

Carleer junior combineert al een tijd haar school en sport. Eerst op het CTO, nu in het KNVB Talententeam. De verdediger maakte een paar maanden geleden de overstap van Oranje onder 17 naar Oranje onder 19.

Kerstin Casparij (sc Heerenveen - 18 jaar)

Je zal pas 18 jaar oud zijn, maar toch al aan je vierde eredivisieseizoen bezig zijn. Middenvelder Kerstin Casparij was dan ook net 15 toen ze haar debuut maakte bij sc Heerenveen, haar thuisclub. Na een intermezzo van een jaar bij VV Alkmaar keerde ze afgelopen zomer weer terug op het Friese nest.

Scoren is niet haar sterkste kant, maar tegen Achilles'29 maakte ze vorige maand pardoes een hattrick.

Kayleigh van Dooren (PSV - 19 jaar)

Als je opgroeit in Veldhoven en vervolgens gaat spelen bij CTO Eindhoven, is er natuurlijk maar één club waar je later wilt spelen: PSV. Afgelopen zomer was het voor Kayleigh van Dooren zover en tekende ze bij haar favoriete club.

Ze is een aanvallende middenvelder met veel persoonlijkheid op het veld en een neusje voor de goal. Haar club staat halverwege het seizoen bovenaan en Van Dooren heeft bijna alles gespeeld.

Danique Ypema (sc Heerenveen - 19 jaar)

Een verdediger met Stefanie van der Gragt als grote voorbeeld. Dit is pas Danique Ypema's eerste seizoen in de eredivisie, maar ze heeft nog bijna geen minuut gemist.

ANP
Danique Ypema in actie op het WK onder 20

Comfortabel aan de bal met een hoop spelinzicht en een fijne crosspass. Een vaste waarde ook bij Oranje onder 20 op het WK afgelopen zomer.

Romy Speelman (ADO Den Haag - 18 jaar)

Er zijn in de jeugdteams van Nederland behoorlijk wat ADO Den Haag-speelsters te vinden. Een vaste naam: Romy Speelman.

Ze was net 16 jaar toen ze al haar debuut in Den Haag maakte en vormde vorig jaar een vaste waarde in de ploeg. Een centrale middenvelder, een echte spelverdeler.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl