Naoufal Bannis Orange Pictures

In de Haagse Molenwijk bekeek Naoufal Bannis op zijn slaapkamer al op jonge leeftijd YouTube-filmpjes van Cristiano Ronaldo. Omdat hij net zo goed wil worden als zijn idool. Daar heeft de inmiddels 17-jarige spits van Feyenoord nog een lange weg voor te gaan, maar hij zit vooralsnog op het juiste spoor.

"Naoufal is een sterke persoonlijkheid. Hij weet precies wat hij wil en wat hij daarvoor moet doen en laten. Een eigenzinnige jongen, met een enorme drive. Durft naar mij toe te komen als hij er een keer naast staat. Dan wil hij uitleg. Dat tekent hem ook. Een toptalent", oordeelt bondscoach Peter van der Veen.

Hechte band

Sinds Oranje Onder 15 werken Van der Veen en Bannis al samen. In november doen ze met Onder 17 in Brazilië een gooi naar de wereldtitel. De twee hebben een hechte band. Eerder dit jaar werd in Ierland de EK-titel behaald.

"Naoufal was tijdens de start van het toernooi niet wedstrijdfit, na een langdurige blessure. Ik heb hem toch meegenomen, omdat ik het in hem zie zitten. Hij is een jongen die ritme nodig heeft. Gaandeweg het EK werd hij dan ook steeds beter. In de finale tegen Italië, met onder meer een goal, deed hij het uitstekend."

29 juli 2019: Naoufal Bannis in Putten met trainer Jaap Stam Pro Shots

Nu hij na een puike voorbereiding deel uitmaakt van de A-selectie van Feyenoord, ontbreekt het benodigde ritme. Logisch, vindt Dennis van Eersel, sportverslaggever van RTV Rijnmond. "Bannis heeft Nicolai Jørgensen voor zich en Jaap Stam kiest bij absentie van hem nu liever voor een buitenspeler als Luis Sinisterra in de punt van de aanval."

Dat laatste steekt Van Eersel wel een beetje. "Geef Bannis een keer een echte kans. Nu blijft het veelal beperkt tot korte invalbeurten. Iedereen ziet wel de potentie van deze jongen. Fysiek moet Bannis nog wel stappen maken, maar je ziet bijvoorbeeld zijn klasse terug in zijn loopacties."

Rode kaart

Van Eersel refereert aan het duel met FC Emmen, waarin Bannis een kwartier voor tijd onderuit werd getrokken door Michaël Heylen. De verdediger kreeg rood. "Hij was nog maar net ingevallen en maakte een geweldige loopactie. Bannis was bepalend op dat moment. En later ook enigszins met de assist op Jens Toornstra, die de 3-3 binnenschoot."

2012: Naoufal Bannis in het shirt van ADO Den Haag Orange Pictures

Bij Bannis, die bij Feyenoord leert van onder meer spitsentrainer Roy Makaay, zie je op bepaalde momenten ook dat hij nog niet helemaal klaar is voor het grote werk. Van der Veen haalt een voorbeeld aan. "Tegen AZ kreeg Naoufal op de achterlijn een flinke duw van Ron Vlaar. Dan is het echt de man tegen het jongetje. Hij zal het krachthonk in moeten, zonder zijn snelheid te verliezen."

Trainen met de besten

Zijn gebrek aan speelminuten hoeft volgens Van der Veen vooralsnog geen probleem te zijn. "Iedereen snapt wel dat het voor zijn ontwikkeling beter is als hij veel speelt, maar Naoufal traint elke dag met de besten. Daar wordt hij ook beter van. Ik maak mij geen zorgen. Feyenoord vult dat echt wel prima in."

Van Eersel hoopt in ieder geval niet op een 'Vente-scenario'. "Dylan heeft, mede door het ontbreken van Feyenoord in de eerste divisie, veel te weinig gespeeld. Bij hem is het misgegaan en daar moeten ze in Rotterdam-Zuid ten aanzien van Bannis voor waken. Zeker volgend seizoen zal hij meer minuten moeten gaan maken. Anders is het verstandig om elders te kijken."

STER reclame