Wekdienst 12/10: protest van Nederlandse Koerden en recordpoging op de marathon
Goedemorgen! Nederlandse Koerden gaan vandaag naar Den Haag om te demonstreren tegen de Turkse inval in Noord-Syrië en in Wenen wil Eliud Kipchoge een unieke sportprestatie gaan leveren: in minder dan twee uur de marathon lopen.
Bewolking overheerst en er zijn perioden met regen. In het zuidoosten is het droog en kan de zon even doorbreken. Elders wordt het ook droger in de loop van de dag. Het wordt 13 tot 19 graden.
Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.
Wat kun je vandaag verwachten?
- Op het Malieveld in Den Haag wordt gedemonstreerd door Nederlandse Koerden tegen de Turkse inval in Noord-Syrië. Ze eisen maatregelen tegen Turkije.
- In Friesland wordt een grote schoonmaakactie gehouden. Vierhonderd duikers, kanoërs, hengelsporters en zeeverkenners gaan zwerfafval opruimen. In zeven gemeenten moet het Skjin Wetter opleveren - schoon water.
- Het is nog nooit iemand gelukt: de marathon lopen in minder dan twee uur. De Keniaan Eliud Kipchoge gaat het vandaag proberen te halen in Wenen. Hij doet dat op een parcours dat zo vlak is als een biljartlaken en hij krijgt hulp van maar liefst 41 hazen. Zijn recordpoging start om 08.15 uur.
Wat heb je gemist?
Amerikaanse troepen zijn gisteravond in Noord-Syrië onder Turks vuur komen te liggen, bevestigt het Pentagon in een verklaring. Er vielen geen slachtoffers. De Verenigde Staten waarschuwen Ankara dat het moet afzien van dergelijke acties, omdat het Amerikaanse leger anders kan reageren.
Het voorval gebeurde in de buurt van Kobani , in een gebied waarvan Turkije weet dat er nog Amerikaanse troepen aanwezig zijn, aldus het Amerikaanse ministerie van Defensie. In de verklaring wordt benadrukt dat de elitetroepen zich niet hebben teruggetrokken uit Kobani.
Ander nieuws uit de nacht:
- Flinke tegenslag voor Facebook bij ontwikkelen digitale munt: de libra raakt belangrijke partners kwijt.
- China en VS sluiten deelakkoord in handelsoorlog: beide partijen zouden elkaar op een aantal punten tegemoet zijn gekomen.
- Toch weer optimisme over brexitdeal, beleggers en wedkantoren reageren meteen: meerdere Britse bedrijven zagen hun aandelen explosief in waarde stijgen en ook het Britse pond schoot omhoog.
En dan nog even dit:
Skateboarden op de autoweg of je yogamatje neerleggen op de rijbaan. Als het aan de ChristenUnie en GroenLinks ligt, moet dat één keer per jaar kunnen. De partijen willen dat gemeenten meedoen aan de jaarlijkse autoloze zondag, die in sommige Europese steden al een paar keer is georganiseerd.
"Het is echt een feest om te zien hoe de straten dan gevuld worden met fietsende mensen en spelende kinderen", zegt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber denkt dat een autoloze zondag goed is voor het milieu, maar ook voor mens en samenleving. De twee Kamerleden gaan een verzoek doen aan de minister om hun idee te omarmen en promoten, gemeenten moeten het daarna oppakken.
Autovrije zondagen zijn ons land niet vreemd. Begin jaren 70 moesten we 's zondags tien keer de auto laten staan, omdat er vanwege de oliecrisis een tekort aan benzine dreigde. Sindsdien zijn er in sommige gemeenten weleens autovrije dagen geweest, maar niet structureel en lang niet overal.
Even terug naar 1973:
Fijne dag!