Hollandse Hoogte | Arie Kievit

Skateboarden op de autoweg of je yogamatje neerleggen op de rijbaan. Als het aan de ChristenUnie en GroenLinks ligt, moet dat één keer per jaar kunnen. De partijen willen dat gemeenten meedoen aan de jaarlijkse autoloze zondag, die in sommige Europese steden al een paar keer is georganiseerd.

De autovrije dag is in die steden onderdeel van de Europese mobiliteitsweek in september, waarin aandacht wordt gevraagd voor luchtvervuiling en de gevolgen van klimaatverandering. "Het is echt een feest om te zien hoe de straten dan gevuld worden met fietsende mensen en spelende kinderen", zegt GroenLinks-Kamerlid Kröger.

Ook haar collega van de ChristenUnie, Tweede Kamerlid Dik-Faber, is enthousiast. "Ik zag vorige maand bijvoorbeeld heel mooie beelden van mensen op de Champs-Élysées", zegt zij. "Jammer dat in Nederland geen enkele stad meedeed." De twee Kamerleden gaan een verzoek doen aan de minister om hun idee te omarmen en promoten, gemeenten moeten het daarna oppakken.

Autovrije zondagen zijn ons land niet vreemd. Begin jaren 70 moesten we 's zondags tien keer de auto laten staan, omdat er vanwege de oliecrisis een tekort aan benzine dreigde. Sindsdien zijn er in sommige gemeenten weleens autovrije dagen geweest, maar niet structureel en lang niet overal.

Even terug naar 1973. Zo zagen die autovrije zondagen eruit:

Autoloze zondag in 1973: dat ging zo

"Nu is er geen oliecrisis, maar hebben we te maken met een klimaatcrisis, een stikstofprobleem en slechte luchtkwaliteit in de steden", zegt Dik-Faber. "Daar moeten we met z'n allen de schouders onder zetten."

Het ChristenUnie-Kamerlid denkt dat een autoloze zondag goed is voor het milieu, maar ook voor mens en samenleving. Ze herinnert zich een autovrije dag in haar woonplaats Veenendaal. Omdat het bijna Koningsdag was, was het centrum afgesloten voor auto's. "Heel Veenendaal was uitgelopen om elkaar die dag te ontmoeten. Het was echt een feestje."

Alternatieven

Ook GroenLinks-Kamerlid Kröger beschouwt de autoloze zondag als een feest. "We vieren het alternatief voor de auto. Die neemt veel ruimte in, niet alleen fysiek in onze steden, maar ook qua milieu-impact. Het zou mooi zijn als we de auto één dag per jaar kunnen laten staan, om aandacht te vragen voor de alternatieven: lopen, fietsen of met het openbaar vervoer."

De ChristenUnie en GroenLinks pleiten niet voor een totaal rijverbod, maar hopen dat gemeenten vanaf volgend jaar zelf meedoen aan de mobiliteitsweek. Kröger: "Je ziet dat er nu een wereldwijde beweging is om de autoloze zondag te vieren. We hopen dat ook Nederlandse gemeenten met plannen gaan komen, en dat de Rijksoverheid die dan omarmt. Dat is goed voor het klimaat, de luchtkwaliteit en de bewustwording."

De PVV noemt het plan "knettergek". "De klimaatactivisten hebben blijkbaar ook de Tweede Kamer bereikt", laat PVV-Kamerlid Van Aalst weten. "Ons advies: wat minder lachgas gebruiken voordat ze deze klimaatneutrale proefballonnen oplaten."

STER reclame