NOS SportAangepast

Kipchoge bezig aan recordpoging: kun je marathon lopen in minder dan twee uur?

  • Sjors Beukeboom

    redacteur Sport

  • Sjors Beukeboom

    redacteur Sport

Vers geasfalteerde wegen, een parcours dat zo vlak is als een biljartlaken en maar liefst 41 hazen die Eliud Kipchoge uit de wind moeten houden. Kosten noch moeite zijn gespaard om de Keniaanse marathonloper vanochtend als eerste een marathon in minder dan twee uur te laten lopen.

Kipchoge is om 08.15 uur vertrokken; je kunt hem volgen in onderstaande stream:

Het is een vraag waar in de atletiekwereld al geruime tijd over wordt gediscussieerd: is het mogelijk de marathon binnen de twee uur te lopen? Kipchoge geldt als een van de weinige atleten wiens benen die vraag met 'ja' kunnen beantwoorden. Met elf gewonnen marathons, waaronder die van de Olympische Spelen van 2016, staat Kipchoge reeds te boek als een van de beste langeafstandlopers aller tijden. Met een tijd van 2.01.39 is hij bovendien wereldrecordhouder in een officiële wedstrijd.

Maar Kipchoge kan zich echt onsterfelijk maken als hij nu in Wenen de magische barrière van twee uur doorbreekt. In 2017 ondernam de Keniaan al een eerste poging, maar die missie op het circuit van het Italiaanse Monza strandde op 2.00.25. Sinds 08.15 uur doet hij dus een tweede poging.

Bekijk hier hoe de eerste poging van Kipchoge mislukte:

Geen marathon onder twee uur voor Kipchoge, wel mooiste prestatie

Deze keer is overal aan gedacht. Nog afgezien van het parcours en de 41 hazen, is ook de reis van Kipchoge naar Wenen zo geregeld dat hij geen druppel energie verspilt. Met een van alle gemakken voorzien privévliegtuig is hij op het laatste moment naar de Oostenrijkse hoofdstad gevlogen. Onder de projectnaam INEOS 1:59 Challenge staan hem bovendien honderd mensen terzijde tijdens zijn missie.

Tot dat team behoort ook de Nederlandse atletenmanager Jos Hermens, die twee jaar geleden ook een van de organisatoren van Kipchoge's recordpoging was. Om de 1.59 mogelijk te maken moet elk detail kloppen, zegt hij. "Elke meter en seconde telt."

Kipchoge en zijn begeleiders hebben geleerd van de mislukte poging in Italië. Volgens Valentijn Trouw, de manager van de marathonloper, was toen alles nieuw en daardoor de onzekerheid groot. Uit de ervaringen van Monza hebben Kipchoge en zijn begeleidingsteam lessen getrokken die zich nu in Wenen met winst moeten uitbetalen.

"Het grote verschil tussen de poging van toen en nu is zijn zelfvertrouwen. Omdat hij weet dat onder de twee uur lopen mogelijk is, geeft dat hem rust in aanloop naar de poging", aldus Trouw.

Eliud Kipchoge en zijn 41 hazen

In Wenen zal Kipchoge het ook anders aanpakken dan destijds op Monza. Zo kreeg hij in Italië zijn bidons op een hellend stuk van het parcours aangereikt, wat kostbare energie en tijd kostte. "In Wenen doen we dat anders", zegt Hermens nu.

De auto, die met laserstralen op de weg aangeeft of Kipchoge op de twee uur-grens blijft lopen, rijdt in Wenen op een grotere afstand van de marathonloper. "Om rare windcirculatie te voorkomen, rijdt die auto dit keer niet op tien, maar op vijftien meter afstand van hem."

Jos Hermens met Joshua Cheptegei

In Monza, dat zijn faam vooral ontleent aan de Formule 1-races, liep Kipchoge op de randen van het circuit, waar de kuipbochten behoorlijk verhoogd zijn. Hermens: "Het parcours in het Wenen is sneller, want de bochten zijn niet krap. Kipchoge hoeft nauwelijks hoogtemeters te maken."

Weer en fysiek

Maar wat echt het verschil zal gaan maken zijn de weersomstandigheden en de fysieke gesteldheid van Kipchoge.

Volgens Hermens heeft Kipchoge de voorbije maanden meer kilometers gemaakt dan zijn gebruikelijke trainingsprogramma voorschrijft. "Dat komt erop neer dat hij nu zo'n 200 tot 230 kilometer per week heeft gelopen. Kipchoge is dus beter getraind dan ooit tevoren", zegt de 69-jarige Nijmegenaar.

"Het weer is in Wenen ook beter. De temperatuur is 's ochtends nog goed, én, nog belangrijker, de luchtvochtigheid is veel lager dan in Monza twee jaar geleden." Daar kostte de luchtvochtigheid hem volgens Hermens 25 tot 30 seconden.

'Kipchoge is ook mens'

Hermens is ervan overtuigd dat de magische barrière valt te slechten, maar benadrukt dat alle wetenschappelijke kennis die in het Wenen-project is gestopt geen garantie voor succes is. "Ik schat de kans dat het lukt groter dan 50 procent, maar uiteindelijk is Kipchoge ook maar eens mens die zo hard mogelijk gaat lopen", zegt hij.

Trouw waagt zich niet aan een dergelijke voorspelling: "Hij is klaar voor een mooi resultaat, maar we moeten afwachten wat dat gaat brengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl