NOS SportAangepast

Bekele mist in Berlijn wereldrecord marathon op twee tellen

Bekele loopt in Berlijn wereldrecord op twee seconden mis

Kenenisa Bekele heeft de marathon van Berlijn gewonnen in een supertijd. De 37-jarige Ethiopiër bleef met 2.01.41 slechts twee tellen boven het wereldrecord dat de Keniaan Eliud Kipchoge vorig jaar vestigde toen hij in de Duitse hoofdstad zegevierde.

Lang zag het ernaar uit dat Sisay Lemma en Birhanu Legese, die dit jaar de marathon van Tokio won, om de zege zouden gaan twisten. Bekele moest zijn landgenoten na 30 kilometer laten gaan. In de slotfase kwam de winnaar van 2016 echter beetje bij beetje dichterbij.

Ineens doemt Bekele op

Lemma moest na 34 kilometer lossen bij Legese, die drie kilometer later ineens Bekele naast zich zag opdoemen.

Bekele ging erop en erover en kreeg ineens ook het wereldrecord in zicht. Hij legde de laatste meters sprintend af, maar de wereldrecordhouder op de vijf en tien kilometer (beide op de baan) kwam net tekort.

Pro Shots
Naar Berlijns gebruik drinkt Kenenisa Bekele na de race een biertje

Legese finishte in 2.02.48 als tweede, Lemma kwam in 2.03.36 als derde over de streep.

Bart van Nunen liep lang op het schema van 2.11.30, een tijd die hem een olympisch ticket voor Tokio zou opleveren. De 24-jarige Utrechter, die vorig jaar in Berlijn met 2.13.09 tiende werd in Berlijn, stapte echter na 37 kilometer uit.

Beste Nederlander was nu Edwin de Vries. Hij liep zijn laatste marathon als topsporter in 2.13.38, een persoonlijk record en in goed voor de twintigste plaats.

Ook Ethiopische zege bij de vrouwen

Ook bij de vrouwen was er Ethiopisch succes. Ashete Bekere, eerder dit jaar ook de snelste in Rotterdam, voltooide de marathon in 2.20.14 en bleef landgenote Mare Dibaba, de winnares van olympisch brons in 2016, zeven seconden voor. De derde plaats was voor de Keniaanse Sally Chepyego, die 2.21.06 noteerde.

Andrea Deelstra eindigde in 2.31.29 als elfde in het vrouwenveld en daarmee liep ook de 34-jarige Groningse kwalificatie voor de Olympische Spelen van volgende jaar in Tokio mis. Daarvoor is een tijd van 2.28.30 vereist of een klassering in de topacht van een World Major Marathon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl