Leraren dreigen met landelijke staking op 6 november
Leraren in het basis- en voortgezet onderwijs hebben een landelijke stakingsdag aangekondigd. Als het kabinet niet snel gehoor geeft aan hun eis om honderden miljoenen extra uit te trekken, leggen ze op woensdag 6 november het werk neer. Ook schoolleiders staken mee.
In juli legden de vakbonden en werkgevers een gezamenlijke claim bij het kabinet neer van 423,5 miljoen euro. Dat geld is volgens de sector volgend jaar nodig om de salarissen te verhogen, de werkdruk te verlagen en het lerarentekort aan te pakken.
Kinderen naar huis gestuurd
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen zegde premier Rutte vorige week weliswaar toe dat hij bereid is om eenmalig extra geld uit te trekken ter bestrijding van het lerarentekort op basisscholen, maar hij noemde geen bedrag. Ook verbond hij er de voorwaarde aan dat werkgevers en werknemers in het basisonderwijs eerst een cao afsluiten.
Volgens de onderwijsbonden heeft het debat duidelijk gemaakt dat het kabinet niet wil investeren in onderwijs. En dat terwijl dagelijks in het hele land klassen naar huis worden gestuurd vanwege het tekort aan docenten, zeggen ze. Gisteren maakte een Amsterdamse basisschool bekend om deze reden de deuren te moeten sluiten.
Dit raakt onze hele samenleving.
"De kinderen komen tekort als ze niet de aandacht krijgen die ze verdienen", zegt voorzitter Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond AOb. Daarbij sluit CNV Onderwijs zich aan. "Het kennisniveau van leerlingen staat onder druk", stelt voorzitter Jan de Vries. "Dit raakt onze hele samenleving."
Deadline
De bonden hebben het kabinet een ultimatum gegeven tot 21 oktober. Vijf dagen daarvoor vindt er volgens AOb-voorzitter Verheggen nog een gesprek plaats met het kabinet over het eisenpakket van de onderwijssector. "Laten we hopen dat dat iets oplevert. Zo niet, dan gaan we staken."
In maart was er ook een landelijke lerarenstaking. Toen ging het eveneens om minder werkdruk en meer salaris. Tienduizenden actievoerders waren op het Malieveld in Den Haag. Docenten in het hoger onderwijs staakten in maart ook mee.
Deze keer zal er geen centrale manifestatie zijn, zegt Verheggen. Het is de bedoeling dat stakers op 6 november op verschillende plekken in het land bij elkaar komen om een Tweede Kameroverleg over de onderwijsbegroting te volgen. "We gaan de politieke partijen interactief op de huid zitten."