De 16e Montessorischool in Amsterdam-Zuidoost 16e Montessorischool

Een basisschool in Amsterdam moet de deuren sluiten, naar eigen zeggen vanwege het tekort aan leraren. De bestuurder van de koepel waaronder de 16e Montessorischool in Amsterdam-Zuidoost valt, bevestigt berichtgeving van Het Parool hierover.

"Het is verschrikkelijk, dit wens je niemand toe. We zijn verplicht om goed onderwijs te geven aan de kinderen en die belofte kunnen we niet meer waarmaken", licht bestuurder Hubert de Waard toe in NOS-radioprogramma Met Het Oog Op Morgen.

De school gaat op 1 januari dicht, maar leerlingen van groepen 6, 7 en 8 kunnen er over drie weken al niet meer terecht. Donderdagavond zijn de ouders op een bijeenkomst ingelicht over de beslissing.

De school heeft 111 leerlingen en deed het met twee vaste leraren en invalkrachten. De directeur zou door het tekort zelf voor de klas zijn gaan staan. "We dachten voor de zomer de formatie rond te hebben, maar die bleek na de vakantie al snel niet te realiseren, omdat mensen uitvielen of andere keuzes maakten", zegt De Waard. Tijdelijk werd het probleem "met kunst en vliegwerk" opgelost met ingehuurde leerkrachten en zzp'ers, maar uiteindelijk kwam de school volgens hem na de kerstvakantie vier leraren tekort.

Zwakke school

De onderwijsinspectie beoordeelde de kwaliteit van het onderwijs op de montessorischool deze zomer nog als onvoldoende. Als een van de oorzaken wordt in het rapport het vertrek van de directeur en een "aanzienlijk deel van de leraren" anderhalf jaar geleden genoemd en ook het lerarentekort in Amsterdam.

"In combinatie met het lerarentekort dat in Amsterdam-Zuidoost erger voelbaar is dan elders in de stad, zag het bestuur zich genoodzaakt veel startende leraren in te zetten", staat in het inspectierapport.

Wel schrijft de inspectie dat er hard gewerkt werd door het bestuur, onder meer door extra lessen in basisvaardigheden taal en rekenen, en dat de aansturing zijn vruchten begon af te werpen. "Dat blijkt uit het feit dat sommige groepen leerlingen hun leerachterstanden inmiddels inlopen", aldus de inspectie.

'Heel vervelend'

Minister Slob van Onderwijs zegt in een reactie dat hij de sluiting van de school heel vervelend vindt voor de leerlingen en hun ouders. Een woordvoerder zegt ook dat de school zich niet eerder bij het ministerie heeft gemeld. "Dus we weten niet precies welke situatie hieraan ten grondslag ligt. We zullen ons snel laten informeren."

Veel scholen worstelen met een tekort aan leraren en vooral in de Randstad is het probleem groot. De scholenkoepels uit de grote steden vroegen de minister begin deze maand om een crisisaanpak.

Extra geld?

Een groot deel van de Kamer drong vorige week tijdens de Algemene Beschouwingen aan op extra geld voor de leraren. Het kabinet zegde toe te willen kijken of er volgend jaar eenmalig extra geld kan worden uitgetrokken om het lerarentekort in het basisonderwijs aan te pakken.

Partijleider Asscher van de PvdA noemt het sluiten van de Amsterdamse school "een dramatisch bericht" en wil dat het kabinet nu echt over de brug komt. D66-Kamerlid Van Meenen vindt dat Slob nu met de vuist op tafel moet slaan bij het kabinet om te krijgen wat er nodig is om het lerarentekort te bestrijden.

STER reclame