Helft schooldirecteuren wil verbod uitzendbureaus in het onderwijs
Door het lerarentekort huren scholen steeds vaker leerkrachten in via uitzendbureaus en de helft van de schooldirecteuren vindt dat daar een verbod op moet komen. Ze vinden het inhuren van leerkrachten via die bureaus te duur en een verspilling van publiek geld.
Dat blijkt uit een enquête onder bijna 600 directeuren in het speciaal- en basisonderwijs van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) en de Volkskrant. De uitzendbureaus zijn duurder omdat zij leerkrachten bijvoorbeeld een hoger startsalaris bieden dan leraren die een vast contract op een school hebben.
Ondanks de kritiek moeten scholen steeds vaker een uitzendbureau of recruiter inschakelen. Bijna een derde van de directeuren in de peiling geeft aan dat ze door het steeds groter wordende lerarentekort het afgelopen jaar een uitzendbureau of recruiter hebben moeten inschakelen. Ongeveer een even grote groep heeft dat uit principiële overwegingen juist niet gedaan.
20.000 euro
Een directeur van een school voor speciaal onderwijs in Hoorn zegt dat een vervanger voor minder dan een half jaar 20.000 euro extra kost. "Er gaat zoveel publiek geld naar die bureaus. Dat is allemaal geld dat bedoeld is voor leerlingen en scholen." Ze pleit voor een verbod, maar dat is volgens de Vereniging van Schoolleiders niet nodig.
Een woordvoerder van het Ministerie van Onderwijs laat aan de Volkskrant weten dat dat bovendien niet zomaar mogelijk is. Minister Slob ziet liever dat scholen samen een vuist maken tegen de uitzendbranche: in Amsterdam spraken acht besturen afgelopen zomer af om geen vaste vacatures meer in te vullen met leerkrachten die via uitzendbureaus komen.
Leerlingen de dupe
Een directeur van een basisschool in Hoonhorst in Overijssel noemt het in de Volkskrant oneerlijk dat invaldocenten voor hetzelfde werk een ander salaris krijgen. Bovendien zouden zijn leerlingen de dupe zijn: volgens hem moet het extra geld dat naar het uitzendbureau gaat, wel uit het schoolbudget komen. Er blijft dan minder over voor knutselmateriaal of nieuwe meubels. Ook kan het zijn dat de klassen groter moeten worden gemaakt om kosten te besparen, zegt hij in de krant.
De directeur van onderwijsuitzendbureau Dit Is Wijs snapt wel dat er kritiek is, maar zegt in de krant ook dat zij scholen veel administratiekosten besparen. Op die manier zou het bij tijdelijke tekorten zelfs goedkoper zijn om een uitzendbureau in te schakelen dan om zelf een vervanger te zoeken.