Stakende leraren op het Malieveld
NOS NieuwsAangepast

Tienduizenden leraren komen naar demonstratie op het Malieveld

Op het Malieveld in Den Haag hebben tienduizenden leraren gedemonstreerd voor minder werkdruk en meer salaris. De Algemene Onderwijsbond (AOb) en de politie schatten dat er zo'n 35.000 tot 40.000 betogers aanwezig waren.

AOb en FNV Onderwijs en Onderzoek hebben de staking georganiseerd. De AOb hield eerder een peiling waaruit bleek dat vandaag ruim 2600 basisscholen dicht blijven. De demonstranten eisen 4 miljard euro voor onder meer verlichting van de werkdruk en een hoger salaris. Zo hebben veel scholen moeite om aan personeel te komen of vervanging te regelen als een leraar zich ziek meldt.

Op het Malieveld riepen de leraren het kabinet op om meer te investeren in onderwijs:

'Rutte, waar is die troon voor de juf en meester gebleven?'

Al sinds 2017 voeren de leraren acties, maar meestal gaat het alleen om werknemers van basisscholen. Vandaag is het voor het eerst dat basisscholen, middelbare scholen, mbo, hbo en universiteiten gezamenlijk staken. Van de geëiste 4 miljard moet 3 miljard naar het basis- en voortgezet onderwijs gaan en de rest naar hogescholen en universiteiten.

Op sociale media is er flink wat kritiek op het stakende onderwijspersoneel. In deze video reageren leraren op dat commentaar:

De haatreacties die leraren krijgen op sociale media

Vooral basisschoolleraren en docenten van middelbare scholen waren naar Den Haag gegaan. Sprekers uit verschillende disciplines vertelden vanaf het podium hoe het er bij hun onderwijsinstelling aan toegaat.

Minister Slob maakte begin deze maand bekend dat basisscholen vanaf volgend jaar al extra geld krijgen om de werkdruk aan te pakken. Scholen denken dat dat niet de oplossing is voor de problemen. Ze geven aan dat ze niemand kunnen vinden om aan te nemen.

Maar premier Rutte zegt dat het kabinet echt niet meer extra geld gaat uittrekken. "Iedereen mag opkomen voor zijn rechten, maar ik vraag ook begrip voor het feit dat het kabinet moet kiezen. Er zijn geen onbeperkte middelen", zegt Rutte.

Er moet ook geld overblijven voor politie, defensie, infrastructuur, zorg en lastenverlichting, zegt hij:

'Kabinet gaat niet nog meer geld in onderwijs steken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl