OM: betrokkenen in Taghi-zaak extra beveiligd na moord op advocaat
Er zijn gisteren meteen diverse maatregelen getroffen om advocaten, officieren van justitie en rechters in de zaak tegen de gezochte Ridouan Taghi te beveiligen. "Daar is over gesproken en op gehandeld", zei OM-hoofdofficier Fred Westerbeke.
Gisteravond vertelde Westerbeke in Nieuwsuur over wat het OM heeft besloten te doen na de dood van advocaat Derk Wiersum:
Een speciaal team van politie en Openbaar Ministerie is nu onder regie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) betrokken bij de maatregelen ter beveiliging.
Veiligheid Wiersum besproken
De beveiligingsmaatregelen volgen na de moord op advocaat Derk Wiersum. Hij werd gisteren voor zijn huis in Amsterdam doodgeschoten.
Westerbeke zei in Nieuwsuur ook dat er met Wiersum was gesproken over zijn veiligheid en dat er maatregelen waren getroffen, maar hij wilde niet zeggen om welke maatregelen het ging. Met een moordaanslag werd geen rekening gehouden, zei de hoofdofficier.
Bekijk hier een overzicht van de gebeurtenissen en de geschokte reacties:
Wiersum is mogelijk vermoord vanwege het bijstaan van Nabil B., de kroongetuige in het proces tegen Ridouan Taghi en Said Razzouki. Zij worden verdacht van verschillende moorden en liquidaties en zijn momenteel voortvluchtig.
Hoofdofficier Westerbeke benadrukte dat het onderzoek nog volop aan de gang is en dat het daarom te vroeg is met vingers naar mogelijke daders te wijzen.
"Maar het scenario waar we van uitgaan is inderdaad liquidatie, omdat hij de kroongetuige bijstond", aldus Westerbeke. "En dan is er sprake van verdere verharding. Daarmee is er ook sprake van ondermijning van de rechtsstaat, om ons schrik aan te jagen."
Blijven werken met kroongetuigen
Eerder werd al de broer van B. geliquideerd. Toch wil het OM met kroongetuigen blijven werken. "Anders komen we in strafzaken niet verder", zei Westerbeke, die daarbij onderstreepte dat het werken met kroongetuigen resultaat heeft opgeleverd.
"We hebben een volledige strafzaak tegen deze man liggen met een dagvaarding waar tenminste al tien zaken op staan die wij achten te kunnen bewijzen", aldus Westerbeke.
"We zijn met de strijd bezig, waarbij we nog fors geholpen kunnen worden. We moeten echt spreken over capaciteit, voldoende mensen, politiemensen en of er voldoende advocaten zijn die hun werk goed kunnen doen."