Nieuwsuur
NOS

"We moeten het middel kroongetuige blijven gebruiken, anders komen we in strafzaken niet verder. Gemotiveerd doorgaan." Dat zegt hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke als reactie op de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. Hij wil meer mogelijkheden voor de inzet van kroongetuigen.

Samen met de deken van de orde van advocaten Johan Rijlaarsdam, vindt Westerbeke ook dat er "verdere stappen gezet moeten worden" op het gebied van beveiliging van mensen die bij belangrijke processen zijn betrokken. "Herijking is nu nodig", zegt Westerbeke.

Rijlaarsdam denkt dat met de liquidatie een "next level is bereikt". "Deze mensen schrikken nergens voor terug, laten zich niet weerhouden. De oorzaak, daar moeten we ook over nadenken."

Rechtsstaat

Met een reeks schoten vanmorgen in Buitenveldert werd vanmorgen niet alleen advocaat Derk Wiersum vermoord, er is in Nederland een nieuw tijdperk aangebroken, zo is het algemene gevoel in politiek Den Haag. De liquidatie is meer dan de moord op een advocaat, het is een aanslag op de Nederlandse rechtsstaat, zei een geëmotioneerde minister Ferd Grapperhaus vandaag.

Westerbeke voelt hetzelfde. Maar, zegt hij, het onderzoek loopt nog. "Het scenario waar we vanuit gaan is inderdaad liquidatie omdat hij de kroongetuige Nabil B. bijstond. Dan is er sprake van verdere verharding. Daarmee is er ook sprake van ondermijning van de rechtsstaat, om ons schrik aan te jagen."

Niemand had er volgens de officier van justitie rekening mee gehouden dat dit zou kunnen gebeuren. ""Natuurlijk wordt er over veiligheid gesproken. Een dreiging kan groter zijn op basis van informatie, maar zulke informatie was er niet."

Grapperhaus heeft vandaag meteen maatregelen aangekondigd: de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is betrokken bij het onderzoek en krijgt de regie over een speciaal team, samen met politie en het Openbaar Ministerie. Er zijn vandaag ook diverse maatregelen genomen om advocaten, officieren van justitie en rechters in de zaak tegen de gezochte crimineel Ridouan Taghi te beveiligen.

Volle kracht

Toch denkt Westerbeke dat de strijd nog niet verloren is. "Het is een groot probleem, maar we boeken ook resultaten. We hebben een volledige strafzaak tegen deze man liggen. We zijn met de strijd bezig. We moeten echt spreken over capaciteit, voldoenden mensen, politiemensen, advocaten. Daar moeten we over spreken. We zijn met volle kracht bezig."

Rijlaarsdam vindt dat er goed nagedacht moet worden hoe de risico's voor advocaten en betrokkenen bij dit soort strafzaken aangepakt kan worden. "Het is een ingewikkeld probleem waar geen standaard oplossing voor is. We moeten het hoofd voor dit soort criminelen niet buigen. We moeten aanpakken en ons niet laten inpakken. Als advocaten dit werk niet meer kunnen doen, hebben we een serieus probleem in onze maatschappij."

'Liquidatie van advocaat Derk Wiersum ondermijnt de rechtsstaat'

STER reclame