NOS Nieuws

Knock-out geslagen agent: 'Mijn zoon kwam checken of papa nog wakker was'

De agent die twee weken geleden in Rotterdam van achteren werd neergeslagen nadat hij een trouwstoet aan de kant had gezet, heeft in Jinek voor het eerst in het openbaar verteld over wat hem is overkomen. Hij roept getuigen op om zich te melden. De dader is nog altijd niet gepakt.

Agent Gert Jan de Jonge zegt dat hij vroeg naar rijbewijs van een deelnemer. Dat liep snel uit de hand:

'Op het moment dat ik hem vast wil pakken voel ik een klap in mijn nek'

De agent, Gert Jan de Jonge, liep door de klap een hersenschudding op. Hij moet daardoor veel rusten en kon niet te lang aanwezig zijn bij de talkshow. "Ik ben nog niet helemaal fit, maar het gaat stukken beter. Ik heb niet meer continu hoofdpijn en ik kan weer een zinnig gesprek voeren, zonder dat mijn vrouw zegt dat ik warrige taal uitsla", zei hij.

Het geweld heeft veel impact op zijn familie. Zo schreef zijn vrouw een emotionele brief waarin ze zich richt tot mogelijke getuigen: "Meld je. Neem je verantwoordelijkheid. Jij, de feestganger die weet wie dit deed."

'Dat neem ik die lui kwalijk'

Dat De Jonge vanwege zijn hersenschudding ieder uur gewekt moest worden, kwam hard aan bij een van zijn jonge zoons, vertelde de agent in de uitzending.

"Hij kwam de eerste week met allerlei flauwe smoesjes naar beneden, en toen we ernaar vroegen zei hij dat het was om te checken of papa nog wakker was. Dat is gewoon zielig, dat hoort gewoon niet. Dat neem ik die lui kwalijk."

Harde muziek

De Jonge reageerde op vrijdag 30 augustus op de melding van een trouwstoet die overlast gaf in Rotterdam. De stoet blokkeerde de weg, er zaten mensen op autodaken en de muziek stond hard. De Jonge sprak de stoet aan en deed het in eerste instantie af door te zeggen: "Hé joh, doe even normaal, ga naar je bruiloft."

Maar op het moment dat hij terugliep naar zijn auto reed de trouwstoet hem bijna aan. "Toen dacht ik, hier moet ik iets mee, want als het al niet de bedoeling was om mij aan te rijden, dan was het de bedoeling om mij te intimideren."

De Jonge zet de achtervolging in en spreekt verderop de stoet opnieuw aan. Hij wil een bekeuring uitschrijven en vraagt om rijbewijzen. Die weigeren de leden van trouwstoet te geven. "Er kwamen mensen uit de andere auto's en het werd drukker om me heen, dus zei ik via de porto aan de meldkamer dat het hectisch werd en vroeg of er een extra auto kon komen." Bang was hij niet. "Er staan vaker mensen druk om je heen te doen, dat is niets nieuws."

5 tot 20 seconden bewusteloos

Als de leider van de stoet blijft weigeren om zijn rijbewijs af te geven, houdt De Jonge hem aan. "Inmiddels stond hij vlak voor m'n neus dus dat kwam goed uit, want toen heb ik gauw een boei om zijn pols geslagen." Als de man er vervolgens vandoor probeert te gaan en De Jonge hem probeert te vast te grijpen, krijgt hij een klap in zijn nek.

De Jonge zag de klap niet aankomen, want die werd van achteren uitgedeeld. Tussen de 5 en 20 seconden lag hij bewusteloos op de grond. "Ik las later dat het om een man in een grijs pak ging, maar ik heb niets te maken gehad met iemand met een grijs pak. Waarschijnlijk zat hij in een eerdere auto van de trouwstoet." Als De Jonge een aantal seconden later bijkomt en opstaat, rijdt de trouwstoet weg en roept de leider uit het raam "kankerlijer" naar hem.

Op deze beelden is het moment te zien dat De Jonge opstaat en de trouwstoet wegrijdt:

Agent tegen de vlakte geslagen door deelnemer trouwstoet

Er zijn ook videobeelden gemaakt van het incident door mensen in de trouwstoet. De Jonge hoopt dat deze bij de politie terechtkomen, zodat de dader kan worden opgespoord. "Op beelden zie je een aantal vrouwen net iets langer staan, ik hoop dat zij Jinek kijken en er iets over melden bij de politie, dat kan ook anoniem."

Als gevolg van het incident met agent De Jonge overweegt Rotterdam een meldplicht voor trouwstoeten in te voeren, ook omdat het vaker misgaat met trouwstoeten. Begin deze maand maakte de politie bekend in de eerste helft van dit jaar 5113 gevallen van agressie en geweld tegen politieagenten te hebben geregistreerd. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil politieagenten op termijn gaan uitrusten met een stroomstootwapen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl