ANP

Het leenstelsel heeft zijn langste tijd gehad

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers

De coalitiepartijen CDA en de ChristenUnie zijn altijd al tegen het leenstelsel, maar hebben in het regeerakkoord steun beloofd aan de voorstanders VVD en D66. Dat betekent dat er deze kabinetsperiode in elk geval niets zal veranderen. In maart 2021 zijn er verkiezingen. "Dus ik denk dat op z'n vroegst in het collegejaar 2021-2022 de beurs weer terug is", zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp.

Segers beaamt dat de terugkeer van de basisbeurs pas bij de volgende kabinetsformatie kan worden geregeld, maar hij is ervan overtuigd dat het dan ook gaat lukken. "De steun is zo breed, dat verandering onvermijdelijk is. Het leenstelsel heeft zijn langste tijd gehad."

'Hele hoop geld'

Minister Van Engelshoven laat weten dat zij het leenstelsel binnenkort gaat evalueren. Dat zou zij vier jaar na de invoering toch al doen. Er wordt gekeken of het lenen jongeren afschrikt om door te leren.

De minister van Onderwijs wil de uitkomst volgend jaar zomer naar de Tweede Kamer sturen. "Als uit die evaluatie blijkt dat het stelsel zoals het nu is - voor bepaalde groepen - een grote belemmering is, dan gaan we kijken naar mogelijke aanpassingen."

Overigens zegt Van Engelshoven dat zij er geen voorstander van is om het hele stelsel weer om te gooien. "We weten dat dat een hele hoop geld kost en er zijn heel veel noden in het onderwijs. Je moet daar investeren waar het slim is en waar het nodig is." Zij wil liever "heel gericht iets doen voor die mensen die door het leenstelsel in de problemen komen".

STER reclame