Akkoord over leenstelsel studenten
Er is een akkoord over het leenstelsel voor studenten. De coalitie en de oppositiepartijen D66 en GroenLinks zijn het eens geworden.
Volgens minister Bussemaker is het de belangrijkste onderwijshervorming in dertig jaar. Invoering van het leenstelsel moet volgens het kabinet maximaal 1 miljard opbrengen, dat kan worden geïnvesteerd in het onderwijs. Het ministerie spreekt overigens niet meer van "sociaal leenstelsel", maar van studievoorschot.
Eerlijk
GroenLinks dat zich in de onderhandelingen zeer kritisch heeft opgesteld, vindt het een goed akkoord en een eerlijk stelsel. Fractievoorzitter Van Ojik benadrukt dat er "veel geld structureel wordt vrijgemaakt voor de kwaliteit van het onderwijs. En de toegankelijkheid wordt verbeterd."
De afgelopen dagen zijn al allerlei details bekend geworden over het akkoord. Zo blijft de ov-kaart voor studenten overeind, en wordt die uitgebreid tot alle mbo-studenten.
Onderwijsinstellingen wordt gevraagd colleges buiten de spits te geven, waardoor studenten ook buiten de spits gaan reizen.
Aanvullende beurs
De maximale afbetalingstermijn gaat van 15 naar 35 jaar, waardoor de maandlasten bij aflossing flink afnemen. Verder hoeft pas te worden afbetaald vanaf het minimumloon en niet vanaf bijstandsniveau.
Voor studenten met ouders met een inkomen minder dan 46.000 euro is er een aanvullende beurs. Voor ouders die minder verdienen dan 30.000 euro kan die beurs oplopen tot 365 euro per maand.
De regels voor het leenstelsel moeten ingaan in het studiejaar 2015-2016. De coalitie heeft de steun van andere partijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.