Werkzaamheden in de Maastunnel anp
NOS Nieuws Binnenland

Wekdienst 19/8: Maastunnel Rotterdam weer open en scholen van start

Goedemorgen! Na werkzaamheden die twee jaar hebben geduurd, is de Maastunnel vanaf vandaag weer open voor verkeer. En in het zuiden van het land is de zomervakantie voorbij en beginnen de scholen weer.

Zon en wolken wisselen elkaar af, lokaal kan een bui vallen. Er staat een matige, aan zee krachtige zuidwestenwind. Het is vanmiddag rond de 20 graden. De komende dagen zijn er perioden met zon en wordt het geleidelijk ook iets warmer. met name dinsdag kan er nog een bui vallen.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De zomervakantie in het zuiden van Nederland is voorbij. De scholen zijn weer open, maar het lerarentekort is nog niet opgelost. Er zijn wel vorderingen. Er komen steeds meer zij-instromers die een verkorte opleiding tot leraar volgen.
  • Vanaf vandaag is de Maastunnel in Rotterdam weer open. De werkzaamheden namen twee jaar in beslag. Vanochtend om 05.30 uur heeft een antieke RET-bus als eerste een ritje gemaakt door de tunnel.
  • En zes mannen staan terecht in een regiezitting voor het voorbereiden van een terreuraanslag en het vormen van een terreurorganisatie. Het gaat om mannen tussen de 21 en 35 jaar, die vorig jaar september in Arnhem werden opgepakt.

Wat heb je gemist?

Het is elke keer weer een flinke puzzel, de nieuwe dienstregeling op het spoor. Spoorbeheerder ProRail heeft bekendgemaakt hoe die er vanaf december uit gaat zien. Daarbij is rekening gehouden met de groei van het aantal reizigers. Zo gaan er meer stoptreinen en meer intercity's rijden. Ook worden de vertrektijden niet meer op de minuut gepland, maar per tien seconden.

In 2020 komen er ook extra lange goederentreinen bij. Nu zijn die nog gemiddeld 650 meter lang, dat wordt 740 meter.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het is een groot verschil, 17 of 70 miljoen. Maar spreek het eens uit in het Engels, dan is het verschil een stuk minder klein. Juist dat zorgde voor flinke verwarring tijdens de veiling van een oude Porsche.

De bedragen liepen, tot groot enthousiasme van het publiek, op tot fourty, fify en sixty million dollar, tot een bieder aangaf dat de genoemde bedragen niet klopten met wat hij had geboden. Het probleem: een niet goed articulerende veilingmeester.

Het zeldzame voertuig is eind jaren 30 ontworpen door Ferdinand Porsche. Wat 'ie had moeten opbrengen is niet bekend, maar de verkoper ging niet akkoord met het hoogste bod van 17 miljoen dollar. Al was ook voor dát bedrag het de duurste Porsche ooit geweest.

De Porsche bij de veiling in Californië Getty Images

Fijne dag!

STER reclame