Domingo met zijn vrouw, vorige maand in Madrid
NOS NieuwsAangepast

Tenor Placido Domingo beschuldigd van seksueel wangedrag

De Spaanse operazanger Placido Domingo wordt beschuldigd van seksuele intimidatie. Verscheidene vrouwen hebben tegen het Amerikaanse persbureau AP gezegd dat ze door de wereldberoemde tenor en dirigent jarenlang onder druk zijn gezet.

Journalisten van AP hebben uitvoerig onderzoek gedaan en uitgebreid met de vrouwen en mensen in hun omgeving gesproken. De meesten waren beginnend operazangeres toen ze door Domingo werden geïntimideerd.

De seksuele intimidatie begon meestal met opmerkingen en ging daarna over in handtastelijkheden en ongewenst zoenen. Vaak belde hij de vrouwen 's avonds laat en nodigde ze uit voor een drankje in zijn hotelkamer. In enkele gevallen leidde het tot seks.

Placido Domingo (78) ontkent dat hij de vrouwen heeft misbruikt. Hij zegt dat alles met wederzijdse instemming gebeurde. Wel zegt Domingo dat tegenwoordig anders naar bepaald gedrag wordt gekeken dan jaren geleden.

Zeker twee vrouwen zeggen dat ze als beginnend operazangeres geen 'nee' tegen de Spanjaard durfden te zeggen en daarom met hem naar bed zijn gegaan. Domingo werd als God gezien in hun wereld, zeggen ze, en hij zou de carrière van de vrouwen kapotmaken als ze niet op zijn avances zouden ingaan.

Soms gebeurde dat ook: enkele vrouwen, die veelbelovend waren, zouden geen grote rollen meer hebben gekregen nadat ze Domingo hadden afgewezen.

Regisseurs en geluidstechnici die getuige waren van het gedrag van Domingo durfden niet in te grijpen. Maar iedereen in de operawereld wist hoe de zanger te werk ging, zegt een van de vrouwen. "Vrouwen in zijn omgeving kregen altijd het advies om niet alleen met hem te zijn, zelfs niet in een lift, en zeker geen alcohol met hem te drinken."

De seksuele intimidatie zou zich gedurende dertig jaar hebben afgespeeld. In die tijd was Domingo niet alleen tenor, maar ook dirigent en artistiek leider van de Los Angeles Opera. Voor zijn werk heeft hij verscheidene Grammy's gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl