Pieter Jan Leusink
NOS Nieuws

Dirigent Pieter Jan Leusink beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag

Vier vrouwen die nauw hebben samengewerkt met dirigent Pieter Jan Leusink beschuldigen hem van machtsmisbruik en verregaand seksueel grensoverschrijdend gedrag. In het programma Brandpunt+ doen de vrouwen anoniem hun verhaal.

De vier zeggen dat ze het gevoel hebben dat ze nergens anders terechtkunnen. Ze vinden ook dat de praktijken van Leusink moeten stoppen. Een van hen zegt: "Er is geen raad van toezicht, er is niemand bij wie je terecht kunt, bij wie je kunt klagen. Dat maakt je erg kwetsbaar."

Pieter Jan Leusink is dirigent en oprichter en eigenaar van The Bach Choir and Orchestra of the Netherlands. Juist door die machtige positie van werkgever en creatief leider kon Leusink volgens de vrouwen ongestoord zijn gang gaan.

'Angstcultuur'

In het programma vertellen de vrouwen - onafhankelijk van elkaar - dat binnen het orkest van Leusink sprake is van een angstcultuur. De dirigent heeft volgens de vrouwen een zeer onorthodoxe aanpak waarbij hij hun mentale en fysieke grenzen overschrijdt. "Dan, heel langzaam, gaat ie steeds een stapje verder, op lichamelijk vlak."

Als voorbeelden noemen de vrouwen dat hij vlak voor een concert op billen zou hebben geslagen, vrouwen ongewenst en onverwacht op de mond zou hebben gezoend en hun borsten zou hebben betast.

Daarnaast heeft hij vrouwen gevraagd bij hem thuis in Elburg te logeren en te repeteren. Tijdens deze logeerperiodes zou hij volgens de bronnen van Brandpunt+ seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond.

'Ik zou eindigen als lerares'

De vrouwen vertellen dat zij het moeilijk vonden tegen hem in te gaan. Een van hen zegt in het programma: "Toen zei hij, hij deed het klinken alsof, als ik niet op die manier wilde werken dat al mijn andere opties vreselijk zouden zijn (...) dat ik waarschijnlijk zou eindigen als lerares en steeds verder en verder verwijderd zou raken van mijn droom."

De redactie van Brandpunt+ heeft in totaal 17 vrouwen en 3 mannen gesproken die verspreid over de afgelopen tien jaar voor Leusink hebben gewerkt. Door het onderzoek van Brandpunt+ is een aantal vrouwen nu naar het recent opgerichte Mores online gestapt, het meldpunt voor ongewenste omgangsvormen binnen de podiumkunsten en de televisie- en filmsector.

'Roddel, achterklap en onwaarheden'

Brandpunt+ heeft dirigent Leusink gevraagd te reageren op de getuigenissen. Zijn advocaat laat weten: "De heer Leusink ontkent de aantijgingen. Hij beschouwt deze als roddel, achterklap en onwaarheden, terug te voeren op meningsverschillen van zakelijke aard."

De advocaat schrijft verder: "De rechter is de enige juiste instantie om te oordelen over dergelijke beschuldigingen. Nu wordt een zoveelste trial by media opgetuigd. Kenmerkend voor een dergelijk event is dat de schuld van de beklaagde op voorhand vast lijkt te staan. De beklaagde moet vervolgens bewijzen dat hij iets niet heeft gedaan. De gebruikelijke waarborgen bij het proces van waarheidsvinding ontbreken. De heer Leusink werkt niet mee aan een dergelijk media-event en daarom laat hij het hierbij."

Brandpunt+ wordt uitgezonden om 21.05 op NPO 2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl