De dalai lama tijdens zijn vorige bezoek aan Nederland
NOS NieuwsAangepast

Misbruikslachtoffers willen dalai lama spreken in Nederland

  • Anna Mees en Bas de Vries

  • Anna Mees en Bas de Vries

Slachtoffers van seksueel misbruik door boeddhistische leraren en monniken doen een dringend beroep op de dalai lama. Zij vragen om een ontmoeting tijdens zijn bezoek aan Nederland van komend weekeinde. De vrouwen en mannen willen hem uitgeschreven getuigenissen aanbieden van twaalf slachtoffers uit tien landen. Drie van hen komen uit Nederland. Ook willen ze hem een petitie overhandigen.

Voor zover bekend heeft de geestelijk leider van het Tibetaanse volk nooit eerder om de tafel gezeten met slachtoffers. Zijn kantoor in India heeft nog niet gereageerd op het verzoek, dat vrijdag naar hem is gestuurd.

Voorzitter Paula de Wijs van de stichting die het Nederlandse bezoek organiseert, zegt dat alleen dat kantoor kan beslissen over het programma van de 83-jarige dalai lama. "Maar als ons om advies wordt gevraagd, zal ik zeggen dat het mij goed lijkt om deze ontmoeting mogelijk te maken. Het is natuurlijk vreselijk wat slachtoffers van seksueel misbruik hebben meegemaakt. Als een ontmoeting met de dalai lama hen helpt, dan kan ik daar uiteraard nooit tegen zijn."

Carla Bruni

De afgelopen jaren kwam een reeks prominente boeddhisten in opspraak na beschuldigingen van seksueel wangedrag. De bekendste van hen was de Tibetaan Sogyal Rinpoche. Hij is de co-auteur van het 'Het Tibetaanse boek van leven en sterven', waarvan wereldwijd miljoenen exemplaren zijn verkocht. Ruim een jaar geleden trad Sogyal terug nadat acht volgelingen hem in een open brief hadden beschuldigd van fysiek, emotioneel en seksueel misbruik van leerlingen. Een onafhankelijke onderzoeker bevestigde de aantijgingen vorige week.

De dalai lama weigerde tot voor kort afstand te nemen van Sogyal Rinpoche, hoewel hij al sinds de vroege jaren 90 weet dat die herhaaldelijk is beschuldigd van ernstig seksueel misbruik en mishandelingen.

Tien jaar geleden was de dalai lama eregast bij de plechtige opening van een tempel van Sogyal in Zuid-Frankrijk, samen met de toenmalige Franse presidentsvrouw Carla Bruni. Pas na de aanklacht van de groep leerlingen vorig jaar veranderde hij van koers door te zeggen dat Sogyal "zich te schande heeft gemaakt".

Imago

De twaalf getuigenissen die voor de dalai lama zijn opgesteld, gaan over vijf boeddhistische leraren. Volgens de Nederlandse Cecile (achternaam bij de redactie bekend), een van de slachtoffers die het gesprek heeft aangevraagd, beseft de dalai lama onvoldoende hoe boeddhistische leraren hem gebruiken om een imago van betrouwbaarheid op te bouwen.

"Als hij iemand vereert met een bezoek en behandelt als een vriend, dan denken velen dat die leraar dan waarschijnlijk ook door en door deugt. Dat blijkt geregeld niet te kloppen. Niet alleen bij Sogyal, maar ook bij mijn leraar. Het wordt echt tijd dat de dalai lama zich er bewust van wordt hoe hij mensen naar deze verkeerde leiders trekt. En dat hij zijn invloed vanaf nu juist ten goede gaat aanwenden."

De dalai lama met de omstreden Sogyal Rinpoche (uiterst links) in 2008

De dalai lama begint zijn bezoek aan Nederland zaterdagochtend met een 'dialoog' in de Nieuwe Kerk in Amsterdam over 'compassie en technologie'. Ook opent hij daar de tentoonstelling 'Het leven van Boeddha'.

Zondagochtend houdt hij een lezing in Rotterdam Ahoy, die wordt ingeleid met een gesprek met Richard Gere. Die acteur is voorzitter van mensenrechtenorganisatie 'International Campaign for Tibet'. De dalai lama sluit af met een boeddhistische les op maandagochtend, ook in Ahoy.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl