AFP
NOS NieuwsAangepast

Actrices: Weinstein chanteerde ons om seksuele intimidatie

In New York hebben zes actrices een aanklacht ingediend tegen filmproducent Harvey Weinstein. Ze zeggen dat ze door hem zijn gechanteerd om te zwijgen over ongewenste intimiteiten die hij bij hen zou hebben begaan.

Het gaat om de actrices Louisette Geiss, Katherine Kendall, Zoe Brock, Sarah Ann Thomas, Melissa Sagemiller en Nannette Klatt. In de aanklacht stellen ze dat ze naar plekken werden gelokt, zoals hotelkamers of bij Weinstein thuis, onder het voorwendsel dat hij een "project" met de vrouwen wilde bespreken. Daar zou hij zich aan hen hebben vergrepen.

Ook zeggen de actrices dat bedrijven en individuen samenwerkten om de incidenten te verdoezelen, wat de Britse krant The Guardian onlangs ook al meldde. De vrouwen noemen de samenwerking in de aanklacht de 'Weinstein Sexual Enterprise'.

Weinstein is door tientallen vrouwen uit de filmwereld van seksuele intimidatie of aanranding beschuldigd. Tot aanklachten is het tot dusverre nauwelijks gekomen. Wel meldde een Britse actrice zich eerder bij de federale rechtbank in New York.

Ontslagen

Het schandaal rond Weinstein kwam begin oktober aan het licht, toen acht vrouwen hem in het openbaar beschuldigden van ongewenst gedrag. De producent werd later ontslagen door zijn eigen productiemaatschappij. De filmproducent zelf spreekt alle beschuldigingen tegen. Hij zegt dat er nooit sprake is geweest van seks zonder wederzijdse instemming.

De beschuldigingen leidden tot een golf aan reacties van mensen die zeiden aangerand of verkracht te zijn door bekende en onbekende personen, de zogeheten #MeToo-beweging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl