AFP
NOS NieuwsAangepast

'Weinstein bespioneerde 91 mensen om beschuldigingen te voorkomen'

Filmproducent Harvey Weinstein had een geheime lijst met 91 mensen die hij liet schaduwen om te voorkomen dat ze naar buiten traden over zijn seksuele uitspattingen. De Britse krant The Guardian meldt dat de personen op de lijst in de gaten werden gehouden door een team van detectives en advocaten.

In het document staan acteurs, publicisten, producenten, geldschieters en andere figuren uit de filmindustrie. Weinstein (65) noteerde hun namen omdat ze iets wisten van zijn seksuele intimidatie en misbruik. De filmproducent stelde de lijst zelf samen aan het begin van dit jaar, enkele maanden voordat de aantijgingen tegen hem naar buiten kwamen.

Het team van Weinstein hield in de gaten wat mensen uit de filmindustrie wisten over zijn seksueel misbruik en of ze van plan waren hierover naar buiten te treden. Detectives verzamelden informatie over de personen op de lijst. De gegevens werden vervolgens doorgespeeld aan advocaten van de filmproducent. De personen in kwestie werd mogelijk een geheimhoudingsovereenkomst en schikking aangeboden.

The Guardian
Een gedeelte van de lijst die Weinstein bijhield

De actrices die in oktober als eerste een boekje opendeden over de wandaden van Weinstein - Rose McGowan en Laura Madden - staan ook op de lijst. Madden werd mogelijk al in 2016 benaderd door detectives in dienst van Weinstein. In een notitie noemt de filmproducent haar "erg bitter".

De namen van McGowan en Madden zijn rood gemarkeerd, om aan te geven dat acties tegen hen een hoge prioriteit hadden. In het document wordt ook de naam van Jodi Kantor genoemd, de journaliste van The New York Times die de verhalen van de actrices optekende. Daaruit blijkt dat Weinstein wist dat er een artikel in de maak was.

Persona non grata

Amerikaanse media meldden eerder dat de filmproducent het beveiligingsbedrijf Black Cube inhuurde om klokkenluiders onder druk te zetten. Bij die firma zouden onder anderen voormalige Israëlische spionnen werken.

Overigens spreekt de filmproducent alle beschuldigingen tegen. Hij zegt dat er nooit sprake is geweest van seks zonder wederzijdse instemming. Door de beschuldigingen is de filmproducent inmiddels persona non grata in Hollywood. De politie in New York is op zoek naar bewijsmateriaal tegen Weinstein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl