David Parfitt, Dianna Gigliotti, Harvey Weinstein, Edward Zwick, en Marc Morman wonnen in 1999 een Oscar voor Shakespeare in Love
NOS NieuwsAangepast

Weinstein wordt 'Hollywood-paria': Oscar-comité gooit hem eruit

De grote namen in Hollywood willen niet meer dat filmproducent Harvey Weinstein nog bij hen hoort. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de Oscars, heeft hem zijn lidmaatschap ontnomen.

Vandaag kwam de organisatie in een spoedzitting bij elkaar om het nieuws rond Weinstein te bespreken. De producent wordt door meerdere actrices beschuldigd van ongewenst seksueel gedrag. De directie, bestaande uit 54 leden onder wie Steven Spielberg, Tom Hanks en Whoopi Goldberg, stemde met een ruime meerderheid voor.

"We willen ons niet alleen distantiëren van iemand die het respect van zijn collega's niet verdient, maar ook duidelijk maken dat het tijdperk van opzettelijke onwetendheid op het gebied van seksueel roofdiergedrag voorbij is in onze industrie", laat het comité in een verklaring weten.

Weinstein won in 1999 een Oscar voor Shakespeare in Love en werd in 2003 genomineerd voor Gangs of New York. Zijn films werden in totaal meer dan 300 keer genomineerd voor de filmprijs.

Uniek

Het gebeurde slechts één keer eerder dat een lid uit de Academy werd gezet: Godfather-acteur Carmine Caridi verloor in 2004 zijn lidmaatschap omdat hij illegaal films had gekopieerd.

Kort voor het besluit over Harvey had Weinsteins broer en zakenpartner Bob al gezegd dat hij een royement een gepaste straf vond. "Mijn broer is gestoord en niet te verdedigen. Ik wil dat hij de straf krijgt die hij verdient."

Weinstein werd eerder al ontslagen door zijn eigen filmproductiemaatschappij. Hij ligt sinds vorige week onder vuur toen een aantal vrouwen in The New York Times vertelde dat ze door de filmproducent seksueel geïntimideerd of misbruikt waren.

Ook werd Weinstein geschorst door de Britse filmorganisatie Bafta en in harde bewoordingen veroordeeld door het filmfestival van Cannes. Daarnaast kijkt de Franse regering of zijn légion d'honneur kan worden afgenomen. Hij kreeg die onderscheiding in 2012.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl