Paz de la Huerta
NOS NieuwsAangepast

Politie New York noemt beschuldiging Weinstein 'geloofwaardig'

De politie van New York gaat op zoek naar bewijsmateriaal tegen film- en theaterproducent Harvey Weinstein, die het middelpunt is van een groot seksschandaal. Aanleiding is de beschuldiging van actrice Paz de la Huerta, onder meer bekend van de tv-serie Boardwalk Empire, dat Weinstein haar eind 2010 twee keer heeft verkracht in haar eigen appartement. Ze heeft zich vorige week bij de politie gemeld.

De politie noemt haar beschuldiging geloofwaardig, maar wijst erop dat de zaak zeven jaar oud is en dat het nodig is om bewijzen te vinden. "Als hij nu in New York was, en het was korter geleden gebeurd, zouden we hem meteen oppakken. Zonder twijfel", zei de rechercheur die het onderzoek naar Weinstein leidt.

Ook in Californië en Londen onderzoekt de politie het optreden van Weinstein, die door tientallen vrouwen uit de film- en theaterwereld van seksuele intimidatie of aanranding wordt beschuldigd. Maar tot nu toe is er nog geen sprake van dat die beschuldigingen tot strafzaken leiden.

Overweldigd

De la Huerta heeft haar verhaal ook gedaan tegenover het tijdschrift Vanity Fair. Ze zegt dat Weinstein haar in november 2010 thuisbracht en erop stond om bij haar nog wat te drinken. Toen ze binnen waren zou hij haar meteen hebben overweldigd.

Een maand later was de producent volgens haar onverwachts verschenen in de lobby van het appartementencomplex waar ze woont. Hij zou haar sinds hun eerdere ontmoeting herhaaldelijk hebben gebeld. Ze was bang voor hem. Die avond had ze gedronken en was ze niet in staat om hem af te weren.

Hij is een varken. Hij heeft me verkracht.

Actrice Paz de la Huerta

"Ik zei nee, en toen hij bovenop me lag zei ik 'ik wil dit niet'", aldus De la Huerta. "Hij is een varken. Hij heeft me verkracht." Weinstein zei dat hij haar nog zou bellen, maar heeft nooit meer van zich laten horen. "Hij wist dat hij iets slechts had gedaan."

Ze is niet eerder met het verhaal naar buiten gekomen, omdat ze net als andere vrouwen bang was om haar carrière in gevaar te brengen en omdat ze bang was dat ze niet geloofd zou worden.

De recherche vindt het verhaal geloofwaardig omdat de actrice veel details weet te vertellen over de voorvallen. Weinstein, die alle beschuldigingen tegenspreekt, heeft een appartement en een kantoor in New York, maar het is niet duidelijk waar hij nu is.

Hij is in 2015 ook al eens door een andere actrice uit de stad beschuldigd van seksuele intimidatie, maar de openbaar aanklager heeft toen niks met die zaak gedaan omdat er te weinig bewijs was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl