Filmproducent Harvey Weinstein
NOS NieuwsAangepast

Grote actrices klagen over intimidatie Weinstein, Obama's 'walgen' ervan

De beschuldigingen tegen de bekende Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein hopen zich op. Gwyneth Paltrow en Angelina Jolie zijn de volgende in een rijtje actrices die zeggen dat ze seksueel geïntimideerd zijn door de invloedrijke filmmaker. Drie andere actrices beschuldigen de producent van verkrachting.

Weinstein - bekend van films als Pulp Fiction en Gangs of New York - werd eerder deze week ontslagen nadat vrouwen uit de filmindustrie hem hadden beschuldigd van seksuele intimidatie.

Inmiddels hebben ook Democratische prominenten als Hillary Clinton en de Obama's hun afkeer uitgesproken over Weinstein. De filmproducent spekte in de afgelopen 25 jaar de kas van de Democratische partij met meer dan 1,4 miljoen dollar, en de druk op Clinton en Obama om zich uit te spreken over het gerapporteerde wangedrag van Weinstein was dan ook groot.

Clinton meldde via Twitter "geschokt en van weerzin vervuld" te zijn; Barack en Michelle Obama zeiden in een verklaring te walgen van de verhalen over Weinstein. "Elke man die vrouwen op een dergelijke wijze vernedert, moet hiervoor ter verantwoording worden geroepen, ongeacht diens rijkdom of aanzien", voegden ze eraan toe.

In The New York Times vertelden enkele slachtoffers al eerder dat de producent hen op zijn hotelkamer uitnodigde en onder meer vroeg om een massage. Naar aanleiding van dit krantenartikel brachten ook Paltrow en Jolie verklaringen naar buiten over hun ervaringen met de invloedrijke filmmaker. Jolie schreef dat ze iets naars met Weinstein meemaakte in haar jeugd en sindsdien niet meer met hem wilde werken. Ze waarschuwde actrices die dat wel deden.

De 45-jarige Paltrow beschuldigt de producent ervan dat hij haar op zijn hotelkamer uitnodigde toen ze 22 jaar oud was. Hij had haar kort daarvoor aangenomen voor een filmrol en zou een massage hebben voorgesteld. Paltrow zegt dat ze geschokt was en het voorstel afwees. Haar toenmalige vriend Brad Pitt zou Weinstein op zijn gedrag hebben aangesproken.

Weinstein zet model onder druk

Drie andere actrices vertellen in tijdschrift The New Yorker dat de producent hen in het begin van hun loopbaan dwong tot seksuele handelingen. Een van hen, Asia Argento, zegt dat ze in 1999 tegen haar wil oraal werd bevredigd door Weinstein. Ze maakte dat naar eigen zeggen niet wereldkundig omdat ze haar loopbaan niet in gevaar wilde brengen.

Scheiding

Inmiddels heeft Weinsteins echtgenote, ontwerpster Georgina Chapman, laten weten dat ze een scheiding heeft aangevraagd. Na de eerste onthullingen zei Chapman, sinds 2007 getrouwd met Weinstein, nog dat ze haar man zou blijven steunen. Nu noemt ze zijn handelwijze onvergeeflijk en zegt ze ervoor te kiezen hun jonge kinderen alleen op te voeden.

De producent ontkent via zijn advocaat dat hij seks heeft gehad met vrouwen zonder dat zij daar mee instemden. Maar ook zei hij zich nu te realiseren dat hij vrouwen desondanks veel leed heeft bezorgd, en hij verontschuldigde zich daarvoor. Volgens zijn woordvoerder heeft hij inmiddels hulp gezocht voor zijn gedragsproblemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl