De vorige ontmoeting tussen Trump en Rutte in juli 2018
NOS Nieuws

Rutte terug in Oval Office met Trump, dit is het programma

Premier Rutte is vanavond voor de tweede keer te gast in het Witte Huis bij president Trump. De ontmoeting komt volgens Amerika-correspondent Marieke de Vries op een pikant moment. "Precies nu de Amerikanen de bal bij andere bondgenoten willen leggen over een militaire bijdrage in Syrië en om de druk op Iran op te voeren."

Hoe verloopt een bezoek aan het Witte Huis? in deze video van Nieuwsuur legt oud-minister Ben Bot het uit.

Zo verloopt een bezoek in de 'Oval Office'

De VS verzocht Nederland onlangs een fregat te sturen naar de Straat van Hormuz. Deze belangrijke zeehandelsroute is de laatste maanden het decor van hoog opgelopen spanningen tussen Iran en Amerika. Het kabinet moet nog een besluit nemen over het wel of niet sturen van een fregat en over een eventuele nieuwe Syrië-missie.

"Rutte kan dus geen toezeggingen doen", zegt politiek verslaggever Wilco Boom. De twee verzoeken staan niet expliciet op de agenda van Ruttes bezoek. "Maar Trump zal het hoogstwaarschijnlijk vragen aan Rutte", vult De Vries aan.

Het meest fotogenieke moment is de overdracht van een historische D-day-vlag. Die vlag hing op 6 juni 1944 op de achtersteven van het landingsschip Landing Craft Control 60 van de Amerikaanse luitenant Howard Vander Beek, zoon van een Nederlandse immigrant. De vlag werd in 2016 gekocht door Rotterdammer Bert Kreuk.

De Nederlandse zakenman overhandigt de Amerikaanse vlag persoonlijk aan Trump. Daarna komt de vlag in een museum te liggen. Kreuk noemt het op Twitter een eer dat hij is uitgenodigd door de president:

Handel is het hoofdthema van Ruttes Amerika-reis. De ontmoeting met Trump is onderdeel van de Nederlandse handelsmissie naar Boston, in het uiterste noordoosten van de VS. Behalve de premier zijn ook de ministers Blok (Buitenlandse Zaken) en Bruins (Medische Zorg en Sport) en vertegenwoordigers van 87 Nederlandse bedrijven aanwezig.

Tientallen miljarden

Dat ons land en de Verenigde Staten belangrijke handelspartners zijn, is een understatement. De VS is de belangrijkste handelspartner van Nederland buiten de EU. Vorig jaar werd voor 33,8 miljard euro aan Amerikaanse producten geëxporteerd naar Nederland. Nederland voerde 23,8 miljard aan goederen uit, zegt het CBS.

De eerste officiële ontmoeting tussen de twee leiders verliep vorig jaar niet onopgemerkt in de wereldpers. Rutte was namelijk de eerste Europese regeringsleider die Trump ontving in het Witte Huis na het begin van het handelsconflict tussen de EU en de VS. De premier onderbrak de president midden in een zin toen Trump zei dat "het ook positief is als er geen oplossing komt".

Rutte liet duidelijk merken dat hij het daarmee oneens was:

'Nee, het is niet positief'

Rutte nam het in februari overigens nog op voor Trump. "In plaats van te tieren over de Amerikaanse president moeten we met hem in zee gaan", zei hij toen in een interview.

Ondanks dat Nederland een klein land is, geniet Rutte internationaal gezien respect als een van de langstzittende premiers van Europa. "Net als de vorige keer zal Rutte denk ik het belang van de vrijhandel benadrukken", zegt politiek verslaggever Boom. "Zowel voor de VS als voor Europa."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl