De D-Day vlag in de Kunsthal
NOS Nieuws

D-day-vlag wordt overhandigd aan Trump tijdens bezoek van Rutte

Tijdens het bezoek van premier Rutte volgende week aan het Witte Huis wordt een bijzondere vlag overhandigd aan president Trump. De vlag werd gebruikt tijdens D-day. Het Witte Huis zegt dat de historische vlag in het Smithsonian Museum in Washington komt te liggen.

De vlag hing tijdens D-day (6 juni 1944) op de achtersteven van het schip Landing Craft Control 60 van de Amerikaanse luitenant Howard Vander Beek, zoon van een Nederlandse immigrant.

Nu is de vlag eigendom van de Rotterdamse kunstverzamelaar Bert Kreuk. Hij kocht de vlag in 2016 op een veiling in Dallas voor omgerekend ruim 450.000 euro. In een persbericht van het Witte Huis staat dat het historische stuk wordt overhandigd aan Trump door de "Nederlandse eigenaren."

Voorwaarde

Kreuk wilde de vlag al eerder schenken aan de Verenigde Staten. Hij had wel als voorwaarde gesteld dat die in een Amerikaans museum voor iedereen te bezichtigen moet zijn. Ook zei hij dat Trump de vlag persoonlijk in Nederland moet komen ophalen. Dat lijkt nu niet het geval.

In onderstaande video legt eigenaar Bert Kreuk uit waarom hij de vlag wil schenken aan Amerika.

Voor deze D-day-vlag komt Trump mogelijk naar Nederland

Op 18 juli gaat Rutte voor de tweede keer op bezoek bij president Trump in het Witte Huis. Het bezoek vindt plaats tijdens de Nederlandse handelsmissie in Boston, die van 16 tot en met 19 juli op het programma staat.

"Het is nog onduidelijk of dit gesprek gaat over een eventuele militaire inzet van Nederland in Syrië en/of de Straat van Hormuz", zegt correspondent Arjen van der Horst.

Vorige maand zei de Amerikaanse ambassadeur in Den Haag, Pete Hoekstra, dat de Verenigde Staten willen dat Nederland de nieuwe missie in Syrië militair gaat steunen. Minister Bijleveld van Defensie reageerde kort daarna dat er geen grondtroepen geleverd zullen worden voor de nieuwe missie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl