De vlag waar het om gaat
NOS Nieuws

President Trump mogelijk naar Nederland, voor deze vlag

President Trump komt mogelijk naar Nederland, zegt de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra. Aanleiding is niet een belangrijke conferentie of overleg met premier Rutte, maar een vlag. De Nederlandse eigenaar wil de vlag schenken aan de president, omdat hij vindt dat het doek in de Verenigde Staten thuishoort.

Het gaat om een vlag uit 1944, die werd meegevoerd op D-day (6 juni), de dag van de geallieerde invasie in Normandië. Een veilinghuis oordeelde in 2016 nog dat de vlag "het belangrijkste voorwerp van de landing van D-day is, dat nog in particuliere handen is".

De eigenaar is de Rotterdamse kunstverzamelaar Bert Kreuk. Hij kocht de vlag op de veiling voor ruim 450.000 euro. "Het is een heel emotionele aankoop geweest", zegt Kreuk. "De vlag is gerafeld, er zitten kogelgaten in van een Duits geweer. Je ziet dat hij destijds in een chaos aan land is gekomen."

In onderstaande video legt eigenaar Bert Kreuk uit waarom hij de vlag wil schenken aan Amerika:

Voor deze D-day-vlag komt Trump mogelijk naar Nederland

Omdat D-day volgend jaar precies 75 jaar geleden is, wil Kreuk de vlag schenken aan de Verenigde Staten. "Wij vinden dat de vlag in Amerika thuishoort. Het is een symbool van de bevrijding en één van de belangrijkste vlaggen uit de Amerikaanse geschiedenis."

Aan de schenking zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo wil Kreuk het doek alleen afstaan als het in een Amerikaans museum voor iedereen te bezichtigen zal zijn. En nog belangrijker: de president van Amerika moet de vlag persoonlijk in Nederland komen ophalen. "Als eerbetoon aan iedereen die vocht en stierf in de oorlog."

In 2016 nam toenmalig Hennis-Plasschaert de vlag in ontvangst bij het Nationaal Militair Museum

Inmiddels is er een flinke lobby op gang gekomen om Trump te verleiden Nederland te bezoeken. Ambassadeur Hoekstra is enthousiast: "Het is een geweldige eer dat de Nederlanders deze vlag willen schenken aan de Verenigde Staten."

Bert Kreuk acht de kans dat het lukt groot en heeft zelfs al een datum in gedachte: 5 juni 2019, de dag voordat Trump een bezoek brengt aan de 75-jarige herdenking van D-day in Frankrijk.

Ook Hoekstra is hoopvol dat het gaat lukken: "We voeren gesprekken met het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken." Hij houdt nog wel een slag om de arm: "Ik kan niet beslissen voor de president, maar ga wel mijn uiterste best doen."

Volgens Kreuk moet de overhandiging wel per se in Nederland gebeuren: "Alleen dan doe je recht aan de offers die zijn gebracht." Kreuk heeft zelf ook een persoonlijk verhaal bij de oorlog. "Een deel van mijn familie is omgekomen tijdens het bombardement op Rotterdam in 1940. Daarom wil ik het doek alleen schenken als de president hiernaartoe komt."

Premier Rutte zei op zijn persconferentie dat er geen gesprekken lopen over een bezoek van Trump aan Nederland, "maar je weet nooit hoe het loopt". Rutte heeft vorig jaar al een kopie van de vlag aan Trump gegeven. Volgens de premier is de vlag een bijzonder bewijs van de langdurige relatie tussen Europa en de Verenigde Staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl