NOS Nieuws

Wekdienst 5/7: uitspraak in zaak-Anne Faber en eerste vakanties van start

Goedemorgen! Vandaag doet het gerechtshof in Arnhem uitspraak in het hoger beroep dat Michael P. heeft aangespannen in de zaak-Anne Faber. En in het zuiden van het land beginnen de schoolvakanties.

Vandaag schijnt de zon geregeld en het wordt 19 tot 25 graden. Er waait een matige westelijke wind. In het weekend is het vrij koel zomerweer, met afwisselend zon en wolken. Er is dan ook kans op een enkele bui.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het gerechtshof in Arnhem doet uitspraak in het hoger beroep van de zaak-Anne Faber. Vorig jaar werd Michael P. in die zaak veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs voor het ontvoeren, verkrachten en vermoorden van de 25-jarige Anne. Michael P. ging tegen die uitspraak in beroep.
  • Het is Onafhankelijkheidsdag in Venezuela. Oppositieleider Guaidó heeft een grote demonstratie tegen de regering van president Maduro aangekondigd, maar het is de vraag of zijn aanhangers nog wel genoeg vertrouwen in hem hebben.
  • En in sommige regio's gaan de schoolvakanties van start. In het zuiden van Nederland zijn ze als eerste aan de beurt. Schiphol maakt vandaag bekend welke maatregelen de luchthaven neemt om de komende zomerdrukte in goede banen te leiden.

Wat heb je gemist?

President Trump heeft de jaarlijkse viering van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag in het teken gezet van de grootse historie en prestaties van zijn land en landgenoten. In een speech in Washington gaf hij bijzondere aandacht aan de heldendaden van het leger. Onder het geronk van overvliegende straaljagers noemde hij "Amerika sterker dan ooit" en riep hij mensen op zich aan te sluiten bij defensie. Het was de eerste keer dat een president een toespraak hield op The Fourth of July. Bekijk hieronder een fragment:

'Ons land is sterker dan ooit tevoren'

Ander nieuws uit de nacht:

  • Dode bij schietincident in Houten: het slachtoffer zat op de bijrijdersstoel van een geparkeerde auto. Er zouden meerdere schoten zijn gelost. Wie het slachtoffer is, is nog onbekend.
  • Akkoord over tijdelijke regering Sudan: de overgangsregering wordt voor drie jaar aangesteld en beurtelings voorgezeten door de militairen en een burgervertegenwoordiging. De oppositie zat sinds twee dagen weer om tafel met de raad, na weken van gewelddadige protesten in het land.
  • Droom van piloot, dierenarts of kapper blijft voor meesten kinderdroom: het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft gekeken wat er is geworden van 20.000 brugklassers uit 1999. Een op de vijf heeft hun droom verwezenlijkt, zeggen de onderzoekers. Jongens gaven vooral aan piloot te willen worden, of architect, it'er, politieagent en automonteur. Bij meisjes werden kapper, dierenarts, dierenverzorger of juf het vaakst genoemd.

En dan nog even dit:

Een fotoreplica met lookalikes van de figuranten in de Nachtwacht is nu te zien in Amsterdam. Het werk had nogal wat voeten in de aarde, vertelt de fotograaf: de zoektocht naar de beste dubbelgangers was bijna "obsessief", sommige deelnemers moesten maandenlang hun baard laten groeien. Ook op alle historische details is gelet. En dan krijg je dit:

  • Julius Rooymans
  • Julius Rooymans
    Lizzy-Ann als 'het meisje van de Nachtwacht'
  • Julius Rooymans
    Bas als koopman Elbert Willemsen
  • Julius Rooymans
    Menno als kapitein Frans Banninck Cocq, die in de Nachtwacht prominent in het midden staat

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl