Trump en zijn vrouw Melania bij de Lincoln Memorial
NOS Nieuws

Trump prijst leger op Onafhankelijkheidsdag: 'Amerika is sterker dan ooit'

President Trump heeft de jaarlijkse viering van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag in het teken gezet van de grootse historie en prestaties van zijn land en landgenoten. In een speech bij het Lincoln Memorial gaf hij bijzondere aandacht aan de heldendaden van het leger. Onder het geronk van overvliegende straaljagers noemde hij "Amerika sterker dan ooit".

Op de nationale Onafhankelijkheidsdag 4 juli, The Fourth of July, is het gebruikelijk dat de president een evenement bijwoont of een boodschap geeft aan het volk, maar Trump was de eerste president in zeventig jaar die een toespraak hield bij het Lincoln Memorial in Washington D.C..

"We eren onze geschiedenis, ons volk en de helden die trots onze vlag verdedigden", zei Trump, die de Amerikanen opriep "trouw aan hun zaak" te blijven. Hij hield zich aan zijn uitgeschreven toespraak, behalve toen hij beloofde dat "we zeer binnenkort de Amerikaanse vlag op Mars planten" - in feite een doel dat op zijn snelst aan het eind van het volgende decennium bereikt zal worden.

Trump wilde er een militaire show van maken, geïnspireerd door de militaire parade die hij op 14 juli 2017 aan de zijde van president Macron bijwoonde op de Champs-Elysées. De militaire parade kwam er niet. Twee zware Abraham-tanks stonden tentoongesteld, maar mochten niet over de Mall rijden omdat ze het wegdek zouden beschadigen. Wel was er een kostbare lucht- en vuurwerkshow.

De Mall, het gebied tussen het Capitool en het Lincoln Memorial, stond vol; medewerkers en politieke medestanders van Trump hadden er alles aan gedaan om op grote schaal mensen naar de viering te krijgen.

Kijk hier naar een gedeelte van Trumps speech bij het Lincoln Memorial, met muziek, vliegdemonstraties en veel publiek:

'Ons land is sterker dan ooit tevoren'

Critici vinden dat Trump door zo op de voorgrond te treden een politiek tintje geeft aan een dag van nationale eenheid. "Hij spendeert miljoenen aan zelfverheerlijking, in plaats van aan mensen die het nodig hebben", zegt een van hen tegen correspondent Marieke de Vries. Een ander vindt dat Trump zich met de nadruk op het leger manifesteert als "kleine dictator".

'Politieke dag'

In zijn speech besprak Trump geen politieke kwesties. Toch is het een politieke dag geworden, zegt De Vries. Door het zo groots aan te pakken, heeft de dag een lading gekregen, zegt ze. "Normaal komen op zijn zwaar beveiligde rally's alleen voorstanders bijeen. Omdat voor- en tegenstanders nu door elkaar liepen, hing er spanning in de lucht, die hier en daar ook leidde tot opstootjes. Een tegenstander van Trump verbrandde een Amerikaanse vlag voor het Witte Huis, waarna er werd gevochten. Er was vandaag weinig verenigends aan."

Na de toespraak van president Trump was het 's avonds tijd voor muziek en vuurwerk:

  • AFP
    Trump tijdens zijn speech bij het Lincoln Memorial in Washington, DC.
  • Reuters
    Veel belangstelling bij het Lincoln Memorial
  • NOS
    Een demonstratie tegen Trump
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl