De Maleisische premier Mahathir
NOS NieuwsAangepast

Premier Maleisië twijfelt aan MH17-bewijs, Poetin houdt onschuld vol

De Maleisische premier Mahathir zegt dat er geen harde bewijzen zijn dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17. Volgens hem was het strafrechtelijk onderzoek er van meet af aan op gericht om Rusland aan te wijzen als enige schuldige. President Poetin heeft opnieuw gezegd dat Rusland niets met de ramp te maken heeft.

Mahathir reageert daarmee op de aanklachten die het Joint Investigation Team (JIT) gisteren bekendmaakte. Drie Russen en een Oekraïner worden aangeklaagd voor moord. Tegen hen is een internationaal aanhoudingsbevel uitgestuurd. Ook zijn ze op de nationale en internationale opsporingslijsten geplaatst.

Het toestel van Malaysia Airlines werd in juli 2014 met een Buk-raket neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Het had 298 mensen aan boord, onder wie 196 Nederlanders. 44 slachtoffers, onder wie de bemanning van het vliegtuig, kwamen uit Maleisië.

Politieke kwestie

Op een persconferentie zei de Maleisische premier dat van de ramp meteen een politieke kwestie is gemaakt, met als doel Rusland zwart te maken, nog voor het onderzoek was begonnen. "Nu zeggen ze dat ze bewijzen hebben. Het is heel moeilijk voor ons om dat te accepteren."

Een paar weken geleden zette Mahathir ook vraagtekens bij het proces. Hij erkende dat vlucht MH17 was neergehaald met een Russisch type raket, maar hij sloot niet uit dat die was gefabriceerd in Oekraïne. Verder zei hij niet te weten wie de raket had afgevuurd. "Misschien waren het de rebellen in het gebied, misschien de regering van Oekraïne, die hebben net zo'n raket." Nabestaanden reageerden woedend en minister Blok vroeg om opheldering.

Rutte en Poetin

Vanmiddag zei premier Rutte dat hij zich goed kan voorstellen dat de nabestaanden "zeer teleurgesteld zijn" over de opmerkingen van de Maleisische premier en "dat het ook verwarring oproept".

President Poetin herhaalde vandaag dat Rusland de conclusies van het JIT bestrijdt. Tegen journalisten zei hij dat het internationale onderzoek geen enkel bewijs heeft opgeleverd dat Rusland voor de ramp verantwoordelijk is.

Het onderzoek van het JIT heeft uitgewezen dat vlucht MH17 is neergehaald met een Buk-raket die door een Russisch eenheid was geleverd aan rebellen in Oost-Oekraïne. In het JIT werken de opsporingsautoriteiten van Nederland, Australië, België, Maleisië en Oekraïne met elkaar samen.

'Al jaren goede samenwerking'

Het besluit om vervolging in te stellen was unaniem, zei een Maleisische onderzoeker van het JIT gisteren tegen journalisten. "Wij staan aan de kant van de wet en staan voor onze conclusies."

Een woordvoerder van het JIT zei vanochtend "dat wij al jaren goed samenwerken met de justitiële autoriteiten die namens Maleisië in het JIT zijn vertegenwoordigd. En het Maleisische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze steun vanochtend bevestigd in een persverklaring."

Correspondent Annemarie Kas zegt dat Maleisië "een grillige buitenlandse politiek volgt om alle grootmachten enigszins te vriend te houden". Dat kan verklaren waarom premier Mahathir het op zijn persconferentie opnieuw opnam voor Rusland en weer vroeg om "harde bewijzen", zonder zich van het strafrechtelijke onderzoek te distantiëren.

Het proces tegen de vier verdachten wordt in Nederland gehouden en begint volgend voorjaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl