Arrestaties in Arnhem bij anti-terreuractie in september vorig jaar
NOS Nieuws

Wekdienst 22/5: debat EU-verkiezingen en rechtszaak terrorismeverdachten

Goedemorgen! Vandaag staan zes mannen terecht voor het voorbereiden van een jihadistische aanslag in Nederland. Verder wordt er vanavond gedebatteerd door twaalf lijsttrekkers over de Europese verkiezingen. En vandaag is de finale van de Nationale Voorleeswedstrijd.

Het blijft droog vandaag, het wordt 14 tot 19 graden. In de loop van de dag breekt vanuit het westen de zon steeds vaker door. Na die opklaringen wordt het weer bewolkt op de meeste plaatsen.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Zes mannen staan terecht voor het voorbereiden van een jihadistische aanslag in Nederland. Ze werden eind september 2018 opgepakt, onder andere in Arnhem. Ze zouden kalasjnikovs en materiaal voor bommen en bomvesten hebben aangeschaft.
  • En vandaag is de finale van de Nationale Voorleeswedstrijd - om kinderen enthousiast te maken over lezen.
  • Ook wordt vanavond gedebatteerd tussen twaalf Europese lijsttrekkers over standpunten voor de verkiezingen. De komende dagen gaan honderden miljoenen Europeanen naar de stembus.

Wat heb je gemist?

Honderden Groningers zijn vanochtend vroeg wakker geschrokken door een aardbeving. Voor 06.00 uur werd er een beving met een kracht van 3,4 gemeten. Het epicentrum lag bij Westerwijtwerd. De zwaarste beving ooit in de provincie was 3,6. Ook in de stad Groningen werd de beving gevoeld.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Precies 25 jaar nadat Pulp Fiction in première is gegaan op het filmfestival in Cannes, was het gisteren de beurt aan Tarantino's nieuwe werk: Once Upon a Time in Hollywood. Filmjournalist Robbert Blokland heeft hem al gezien, in Met het Oog op Morgen omschrijft hij de film als "een hommage aan het medium film en aan Hollywood in de jaren 60".

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl