Rellen in Jakarta Reuters

Rellen in Jakarta na bekend worden verkiezingsuitslag

time icon Aangepast

In de Indonesische hoofdstad Jakarta hebben aanhangers van de verliezer van de presidentsverkiezingen de politie aangevallen. Ze gooiden met stenen en brandbommen, en er werden politieauto's en een slaapvertrek van agenten in brand gestoken, zegt de politie.

Het gaat om aanhangers van oud-generaal Prabowo Subianto, die verloor van zittend president Joko Widodo. De kiescommissie maakte gisteren bekend dat Widodo 55,5 procent van de stemmen heeft gekregen.

Prabowo zegt dat er op grote schaal fraude is gepleegd, zonder daarvoor concreet bewijs te leveren. Hij heeft aangekondigd de verkiezingsuitslag aan te vechten bij het constitutioneel hof.

Arrestaties

Een betoging liep uit de hand toen aanhangers van Prabowo probeerden om een kantoor van de kiescommissie binnen te dringen. De politie zette traangas en een waterkanon in om de menigte te verdrijven. Enkele tientallen betogers zijn opgepakt.

De gouverneur van Jakarta meldt dat zes mensen zijn omgekomen bij de ongeregeldheden. Volgens correspondent Michel Maas heeft slechts één ziekenhuis melding gemaakt van een slachtoffer en is er nog geen bevestiging van andere doden. "De politie ontkent dat er met scherp is geschoten en zegt traangas en rubber kogels te hebben gebruikt. Maar het is moeilijk om uit de wirwar van berichten een goed beeld op te maken. Berichten en nepnieuwsberichten buitelen over elkaar heen."

Op weg naar een coup?

Maas vertelt dat Prabowo een naam heeft als onruststoker. "Hij was in 1998 een van de verantwoordelijken voor de rellen na de val van oud-president Soeharto. Hij was de schoonzoon van Soeharto en probeerde door chaos te creëren een situatie te scheppen waarmee hij een coup zou kunnen plegen. Dat is toen niet gelukt en het lijkt erop dat hij nu hetzelfde probeert."

De autoriteiten hadden al rekening gehouden met onlusten. In Jakarta waren zo'n 50.000 agenten en militairen op de been gebracht. Veel inwoners hebben de stad verlaten en delen van de binnenstad zijn afgesloten voor verkeer.

STER Reclame