Straatbeeld in Westerwijdwerd vanochtend
NOS NieuwsAangepast

Groningen opgeschrikt door forse aardbeving

In de provincie Groningen is vanochtend een forse aardbeving geweest. Het KNMI meldt dat die een kracht had van 3,4. Het epicentrum lag bij Westerwijtwerd, een dorp in de gemeente Loppersum.

Vorig jaar januari werd Groningen ook opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 3,4. Het epicentrum lag toen in Zeerijp, eveneens in de gemeente Loppersum. Na die beving kwamen 3000 schademeldingen binnen.

"De beving van vanochtend komt nu in de top 3 van zwaarste bevingen in Groningen", zegt seismoloog Läslo Evers van het KNMI. "Deze beving zal schade hebben veroorzaakt." De zwaarste beving ooit in de provincie was in 2012 in Huizinge en had een kracht van 3,6.

Veel inwoners lagen nog in bed tijdens de beving:

Inwoners Westerwijtwerd: 'Alsof er een dikke vrachtauto aankwam'

Honderden meldingen, Rutte reageert

De redactie van RTV Noord kreeg rond 05.50 uur vanuit een groot deel van de provincie honderden berichten van mensen die de beving voelden.

Er werd gereageerd vanuit Winsum, Ten Boer, de stad Groningen, Haren, Bedum, Zeerijp en Appingedam.

Premier Rutte noemt de aardbeving van vanochtend "verschrikkelijk". In het tv-programma Goedemorgen Nederland zei hij te hopen dat de schade meevalt. Volgens Rutte was iedereen in de jaren vijftig nog heel optimistisch over de gaswinning, maar is het nu "veranderd in een nachtmerrie".

Extra maatregelen

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gaat nu gegevens over de aardbeving van vanochtend verzamelen. Daarna bekijkt de toezichthouder of extra maatregelen moeten worden genomen om de kans op nieuwe aardbevingen te verkleinen. Na de beving van vorig jaar in Zeerijp adviseerde het SodM om de gaswinning terug te draaien naar 12 miljard kuub.

De Veiligheidsregio Groningen roept mensen op om bij hun buren te gaan kijken of daar alles goed is. De beving heeft nog niet geleid tot inzet van de hulpdiensten, meldt de Veiligheidsregio.

Extra telefonisten

Bij het schadeloket waar mensen melding kunnen maken van schade aan hun huis zijn vanochtend 234 meldingen binnengekomen. Volgens een woordvoerder is het duidelijk drukker dan normaal. Naast de online-aanvragen voor een schadevergoeding hebben ook veel mensen naar het loket gebeld. "Met meldingen, vragen of soms omdat mensen hun verhaal bij ons kwijt willen", zegt een woordvoerder. De instantie heeft extra telefonisten opgeroepen om de drukte aan te kunnen.

Ook zijn er zeven meldingen binnengekomen van 'acuut onveilige situaties'. De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen moet die meldingen binnen 48 uur onderzoeken. Het gaat dan om bijvoorbeeld piepende of krakende huizen, maar niet om levensbedreigende situaties.

De waterschappen in het aardbevingsgebied controleren vandaag kades, sluizen en gemalen op schade. Ook medewerkers van de provincie gaan op pad; zij kijken hoe de toestand van wegen, bruggen en kunstwerken is na de aardbeving.

Op Twitter melden Groningers dat ze wakker zijn geschrokken:

Eerder legde NOS op 3 al uit hoe het kan dat de gaswinning in Groningen aardbevingen veroorzaakt. En waarom de gaskraan dichtdraaien niet per se betekent dat er dan geen bevingen meer plaatsvinden:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl